În timp ce companiile farmaceutice fac studii pentru a găsi un vaccin eficient împotriva Covid-19, mai mulţi cercetători din Marea Britanie au început să antreneze câinii, astfel încât aceştia să depisteze oamenii infectaţi cu coronavirus.

Căţeii selectaţi pentru acest proiect pilot aparţin unui centru specializat în antrenarea animalelor în scopuri medicale, şi deja pot detecta anumite tipuri de cancer, malaria şi boala Parkinson.

Cu o finanţare de 500.000 de lire de la Guvernul britanic, specialişti de la Universitatea Durham şi de la Şcoala Londoneză de Igienă şi Medicină Tropicală, alături de dresori calificaţi, vor încerca să înveţe mai mulţi labradori şi cockeri spaniel să identifice virusul în medii exterioare, ca apoi să îl detecteze şi în organismele umane, chiar înainte ca simptomele să apară.

Dacă metoda va fi de succes, câinii ar putea "diagnostica" 250 de oameni pe oră, o viteză cu care nu multe spitale se pot lăuda. Specialiştii estimează că pregătirea câinilor va dura între şase şi opt săptămâni.