În ultimele nouă luni, oameni din lumea întreagă s-au plâns că nu pot călători şi că s-au săturat să stea acasă, pentru a se feri de Covid-19. În timp ce tot mai mulţi pământeni se "ascundeau" în case, orădenii Corina şi Valentin Nemeş au fugit în lume!

Pasionaţi de natură şi dornici să exploreze toate ţările de pe glob, cei doi soţi au petrecut şi anul 2020 călătorind. Deşi pandemia i-a prins departe de casă, au avut curaj să meargă mai departe, în loc să se întoarcă...

Captivi pe insulă

Corina şi Vali sunt de profesie geografi şi amândoi sunt dornici să exploreze lumea, pasiune graţie căreia s-au şi cunoscut, în urmă cu zece ani. Cercetători independenţi în diverse proiecte internaţionale, câştigă suficienţi bani încât să-şi poată planifica an de an călătorii lungi prin lume. Aşa se face că, pe 11 martie, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat pandemie globală de Covid-19, cei doi erau pe o insulă din Caraibe. 

"Prin februarie, când încă situaţia era calmă, ne-am planificat călătoria în Guadelupa, o insulă franceză din Caraibe. Am plecat în primele zile din martie, fără să ştim ce ne va aştepta. În avionul de la Cluj la Paris eram singurii cu mască", rememorează Vali.

Chiar dacă pe aeroportul din Paris se luau deja măsuri serioase împotriva Covid-19, când au ajuns în Guadelupa s-au relaxat: pe insulă nu era confirmat niciun bolnav şi toată lumea părea calmă. După câteva zile, însă, virusul a ajuns şi în mijlocul Mării Caraibilor. "Toate zborurile de pe insulă s-au anulat, s-a creat o panică, nimeni nu ştia ce se va întâmpla".

"Albii" periculoşi 

Pentru început, au decis să viziteze alte insule din Caraibe, profitând că erau permise călătoriile pe apă. "Am încercat să privim lucrurile cu calm, chiar dacă croaziera noastră şi zborul de întoarcere erau anulate. Am decis să nu apelăm la un zbor umanitar şi să rămânem în Caraibe, dar să evităm zonele aglomerate", spune Vali. În schimb, au luat la pas insule sălbatice...

După un timp, au prins un zbor spre Puerto Rico, teritoriu american. "Deja era în vigoare ordonanţa lui Trump care interzicea accesul dinspre Spaţiul Schengen, dar pe noi ne-au lăsat pentru că nu veneam de pe continent", explică tânărul.

În Puerto Rico, s-au lovit de realitatea dură a pandemiei: străzile erau pustii, iar localnicii îi priveau cu suspiciune, ca fiind nişte albi care ar putea să-i îmbolnăvească. Cum statul se pregătea de un "lockdown", au plecat spre America continentală. 

Aventura americană

Corina şi Vali mai călătoriseră în SUA în trecut, dar niciodată ca acum, aproape din întâmplare şi cu toate zborurile spre Europa anulate. Totuşi, au decis că nu vor apela la autorităţi, ci vor da startul unei aventuri inedite: un "roadtrip", adică o călătorie cu maşini închiriate, pe tot continentul, pentru a vizita parcuri naţionale. 

"Ne-am zis că, până la urmă, călătoria în doi, prin natură, este sigură. În plus, dacă aveam ceva suspiciuni, testele de Covid-19 se făceau foarte uşor, aproape peste tot erau gratuite. În multe locuri erau chiar zone drive-in, unde îţi recoltai singur proba, primind indicaţii de la un specialist", zice geograful. 

Statele Unite au 62 de areale protejate de înalt prestigiu, definite ca parcuri naţionale, iar Vali şi Corina au vizitat 38 din acestea. În medie, în fiecare zi au făcut drumeţii de câte 20-25 kilometri, bucurându-se de natură. Au înnoptat în cort, în locuri unde nici semnalul GSM nu ajunge, sau prin hoteluri de pe marginea drumului, evitând aproape în totalitate oraşele. 

Geografi în extaz 

Prima călătorie au făcut-o în Alaska, în extremitatea nord-vestică a Americii, unde au explorat munţii, gheţarii şi pădurile imense din parcuri precum Kenai Fjords sau Glacier Bay. De asemenea, au admirat din hidroavion vârful Denali, cel mai înalt din America de Nord, de 6.190 metri, iar în Katmai National Park au văzut urşi grizzly liberi.

Din Alaska, au pornit spre Vestul Sălbatic şi au ajuns, pe rând, în parcuri precum Yellowstone, Yosemite, Grand Teton, Kings Canyon sau Sequoia, iar apoi au continuat spre sudul Americii, parte a călătoriei lor pe care o consideră cea mai spectaculoasă. Peisajele unice formate de vânt şi apă, dune de deşert, canioane şi multe alte forme geologice impresionante, alături de biodiversitatea specifică, au fost pentru cei doi geografi orădeni desfătarea perfectă. 

Pe rând, au ajuns în Valea Morţii, unde chiar au înnoptat la cort, în canioanele Bryce, Arches şi Zion, dar şi în deşerturile Moab şi Mojave. În partea centrală a Americii, au vizitat cele mai izolate parcuri naţionale, cum ar fi Theodore Roosevelt, unde au simţit vânturile cu viteze de peste 100 km/h. În ultimele luni ale călătoriei lor, au mers pe coasta atlantică. "Am ajuns în locurile aproape sacre ale SUA, unde natura şi oamenii au pus bazele civilizaţiei americane, parcuri cu o puternică încărcătură istorică", povesteşte Vali.

Cea mai bună soluţie

Peste tot unde au călătorit, cei doi soţi au "simţit" prezenţa pandemiei. Parcurile care în mod normal abundau în turişti din toată lumea erau acum aproape pustii. Hotelurile şi restaurantele erau şi ele mai mult goale, ceea ce a fost şi un avantaj pentru ei, deoarece n-au avut nevoie de rezervări, iar preţurile erau scăzute. N-au calculat cât i-a costat aventura, dar spun că suma n-are cum fi astronomică. "Benzina este ieftină la ei, în medie am alimentat cu vreo 2 lei pe litru", spune Valentin.

"Pragmatic vorbind, această călătorie a fost cea mai bună soluţie, pentru că am evitat locuri închise şi aglomerate. Dar ne-am asumat şi un risc, am fost chiar pe cont propriu, pentru că multe zone sunt izolate şi greu accesibile", zice orădeanul. Ştie însă că, dacă nu erau restricţiile provocate de pandemie, probabil n-ar fi făcut niciodată această călătorie. 

Va urma

După aproape 30.000 kilometri rulaţi, majoritatea cu Corina la volan, deoarece lui Vali i-a expirat permisul imediat după sosirea în SUA, cei doi soţi au zburat spre România taman pe 4 noiembrie, când americanii îşi alegeau noul preşedinte. Bucuroşi că ei şi-au încheiat propriul "mandat" cu brio...

Cei doi tineri aşteaptă acum să vadă cum se aşază lucrurile în lume, pentru a-şi putea plănui următoarea călătorie. După periplul din 2020, au bifat până acum 109 ţări vizitate împreună, din totalul de 195, iar în America au trecut prin toate statele. Spun hotărât că, dintre toate călătoriile făcute împreună, aceasta a fost cea mai grea. Dar, tocmai de aceea, va rămâne specială...


PERIPEŢII
Ca-n Vestul Sălbatic

Călătoria celor doi soţi n-a fost lipsită de peripeţii. În periplul lor în Vestul Americii, au înlemnit când, după vreo patru ore de condus fără semnal la telefoane, au fost opriţi pe drum de trei maşini care i-au înconjurat, iar mai mulţi bărbaţi s-au dat jos din vehicule. "Sentimentul ăsta de frică nu l-am mai avut din America Latină. În câteva secunde, multe chestii mi-au trecut prin cap", rememorează Valentin.

"Grupul s-a oprit la vreo cinci metri şi doar unul mai grăsuţ a venit spre noi. Când a ajuns la geam, a băgat mâna în buzunarul din spate şi mie mi-a împietrit inima. Surpriză! A scos o mască medicală şi şi-a pus-o pe faţă. Încă pietrificaţi, noi n-am avut nicio reacţie, aşa că a mai bătut o dată, mai ferm. Am deschis geamul şi nici măcar voce n-am avut să-i zicem "Hello". Grăsuţul s-a uitat la noi şi ne-a zis că trebuie să ne întoarcem, deoarece suntem pe teritoriul triburilor Cheyenne River Sioux şi Oglala, care în contextul pandemiei au dat o ordonanţă tribală ce a interzis accesul tuturor străinilor, inclusiv americani, pe teritoriul rezervaţiei de indieni", povesteşte tânărul. 

Când cei doi i-au spus că nu au semnal GPS, nici cu benzina nu stau bine şi nici nu ştiu cum să evite teritoriul interzis, "grăsuţul" le-a dat soluţia: i-a escortat prin rezervaţie, pentru preţul de 60 de dolari, aşa că orădenii au ieşit teferi din încurcătură.