O broască țestoasă de apă dulce, specie ocrotită de lege, a fost salvată de un veterinar din Târgu Mureș, după ce a fost călcată de o mașină în Oradea.

Țestoasa a fost găsită săptămâna trecută, lângă un drum de la marginea orașului. Ea a ajuns la asociația Milvus Group și a fost transportată, cu implicarea unor voluntari, la Târgu Mureș. Aici, un medic veterinar i-a salvat viața.

Țestoasa avea fractură la carapace, dar după o consultare amănunțită, i-a fost găsită și o fractură la picior. Specialiștii de la Târgu Mureș au anesteziat-o, după care au introdus o tijă în piciorul accidentat.

„Fractura s-a rezolvat prin introducerea unei tije metalice în lungimea osului. Pentru mine este o premieră și cea mai mare provocare a fost să încercăm să urmărim curbura osului respectiv. Tija respectivă o să fie îndepărtată peste 3-4 luni”, a declarat dr. Borka Vitalis Levente, de la Vets4Wild România, potrivit site-ului stirileprotv.ro.

Operația a fost reușită, însă țestoasa va mai rămâne la cabinet pentru a-și primi tratamentul de specialitate. Apoi, va ajunge la un centru de reabilitare a animalelor sălbatice, unde își va petrece următorii ani, pentru că procesul de vindecare în cazul țestoaselor este de lungă durată.

Țestoasa de apă dulce este pe cale de dispariție în multe zone din Europa. În România, este protejată de lege.

În această perioadă, femelele de țestoase caută locuri pentru a-și depune ouăle și de multe ori acestea sunt în apropierea șoselelor. De aceea, șoferii sunt rugați să circule cu atenție sporită, ca să poată evita accidentarea broscuțelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!