"Am aruncat separat, dar RER a dus toate gunoaiele laolaltă!", "De ce să colectăm separat, când sunt muncitori care să facă asta?", "Degeaba colectăm selectiv, că nu se reciclează!". Sunt câteva dintre reclamaţiile orădenilor care au îndoieli privind rostul colectării separate a deşeurilor.

Ca să spulbere aceste mituri, RER Vest arată care este drumul deşeurilor, din sacul galben de acasă până la staţia de sortare, unde sunt pregătite pentru reciclare.

Cum colectăm separat?

Un mit urban din Oradea spune că, indiferent cum aruncă cetăţenii deşeurile, toate ajung laolaltă, la groapa de gunoi. Ca multe alte legende urbane, nici aceasta nu are fundament, iar operatorul licenţiat de salubritate RER Vest demonstrează de ce.

Alături de Primărie, RER a asigurat infrastructura necesară colectării separate a deşeurilor, oferind tuturor orădenilor pubele maro pentru deşeuri biodegradabile (coji de fructe, legume, ouă sau pâine, resturi vegetale, zaţ de cafea etc.), saci galbeni, pubele sau containere pentru reciclabile (PET-uri, doze de metal, cutii de lapte şi iaurt, carton, folii, pungi etc.) şi pubele negre pentru gunoaie reziduale (scutece, mucuri de ţigări, conţinutul sacului de aspirator etc.), pentru toate acestea instituind şi trasee de colectare în zile diferite. Aşadar, un utilaj care iese în oraş marţi, de exemplu, adună exclusiv resturi biodegradabile, nu şi reciclabile, care se adună luni, miercuri sau vineri.

Sfaturi de la RER

Laura Breb, responsabila cu comunicarea la RER VestCa să demonstreze că sortarea deşeurilor are un rost, RER Vest a lansat pe reţelele de socializare şi un scurt videoclip ce documentează drumul reciclabilelor în Oradea, din sacul galben până la staţia de sortare administrată de o altă firmă, Eco Bihor.

"Ideea de a le prezenta orădenilor ce se întâmplă cu deşeurile pe care le aruncă în pubela sau sacul galben ne-a venit după ce am primit mai multe sesizări de la colegii noştri care se ocupă cu salubritatea menajeră. În multe dintre pubelele sau sacii galbeni găsesc deşeuri care ar fi trebuit aruncate în pubela neagră, la rezidual. Mai mult, primim constant întrebări de la asociaţii de proprietari sau de la orădeni care nu ştiu unde se aruncă anumite deşeuri", explică Laura Dărăban (foto), responsabilă cu comunicarea în cadrul RER Vest.

De aceea, angajaţii firmei de salubritate au decis să facă mai multe videoclipuri care să le ofere orădenilor răspunsurile necesare. Publicate pe YouTube, Facebook şi Instagram, ele vor fi de acum oricând la îndemâna oricărui curios...

Ce reciclăm?

Primul videoclip din această serie începe în faţa unui ţarc de deşeuri din oraş, unde Laura explică ce fel de gunoaie se reciclează. "Cei care nu ştiu ce să arunce în sacul galben pot să se uite fie pe inscripţiile de pe el, fie pe afişele de la incintele de gunoi", explică ea.

Reciclabile sunt hârtiile şi tipăriturile, flacoanele şi pungile de plastic, ambalajele de la produsele de igienă sau de curăţenie, doze de metal sau aluminiu. Foarte important este ca aceste deşeuri să fie pliate sau strivite, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu în saci, pubele, iar apoi în maşinile de gunoi.

Din recipientele de colectare, deşeurile reciclabile ajung în Episcopia Bihor, la sediul firmei Eco Bihor, care are contract cu Primăria pentru tratarea deşeurilor. Aici se află atât groapa de gunoi a judeţului, cât şi staţia de sortare a reciclabilelor.

Aşa da!

Ferenc Levente Branner, manager statie RERÎn faţa camerelor de filmat, managerul staţiei, Ferenc Levente Branner (foto), a golit sacul anume umplut de reprezentanţii RER Vest cu reciclabile - ziare, un PET de apă minerală, hârtii, folii în care a fost ambalat un colet, o caserolă de plastic în care a fost ambalat un sendviş - şi a explicat că acest tip de colectare separată este unul corect. "Important e să nu fie murdară punga şi să nu existe resturi alimentare printre deşeuri", explică Branner.

El le mai spune orădenilor şi că, pentru eficienţa compactării deşeurilor, este bine să arunce flacoanele de plastic fără capac. Atenţie, însă, şi capacele trebuie să ajungă tot în sacul galben, deoarece sunt reciclabile!

După ce ajung în staţia Eco Bihor, reciclabilele sunt sortate manual de muncitori, pe mai multe categorii. De pildă, flacoanele se adună separat, pe culori, pungile la fel, cutiile de lapte sau iaurt în altă boxă, cartoanele separat de hârtii ş.a.m.d. Dovadă că nu doar cetăţenii fac un efort pentru reciclare. Şi că efortul lor nu e nicidecum în zadar...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!