Adulţii, la orice vârstă, pot beneficia de programe de calificare autorizate şi reglementate de autorităţile statului român. Lista meseriilor pentru care se pot obţine calificări, la orice vârstă în România, este reglementată şi o putem regăsi într-un nomenclator standard, aprobat de legislaţia naţională.

Formarea profesională continuă a tinerilor şi a adulţilor este una dintre priorităţile fondurilor europene disponibile deja din bugetul Uniunii Europene 2014 - 2020 şi a fost o prioritate pentru fondurile europene gestionate de România din bugetul 2007 – 2013, iar persoanele interesate pot să folosească oportunităţile create pentru a se califica sau pentru a se recalifica. Atât persoanele care nu au nicio calificare, precum şi persoanele care au calificări inferioare, sau cele care muncesc în alte domenii decât meseria pe care o deţin, pot fi orientate spre programe de formare profesională continuă oferite în România.

Ca urmare a iniţiativei Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama, în parteneriat cu Asociaţia Firmelor Bihorene, au fost atrase şi utilizate fonduri europene care au sprijinit aproape 750 de tineri şi adulţi să se califice. Proiectul "Calificarea angajaţilor - premisă pentru creşterea competitivităţii economice în regiunile Nord-vest, Vest şi Sud Vest ale României" cofinanţat din fonduri europene, s-a adresat angajaţilor din 100 de companii active în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Timiş şi Olt.

Domeniile de calificare dezvoltate în proiect de Şcoala de meserii pentru tineri şi adulţi a Centrului Cariere al Fundaţiei Ruhama au asigurat formarea profesională în meserii precum:

1. Dulgher-tâmplar-parchetar
2. Fierar-betonist, montator prefabricate
3. Asfaltator
4. Pavator
5. Lucrător în structuri pentru construcţii
6. Tapiţer
7. Lucrător în lăcătuşerie mecanică structuri
8. Vopsitor industrial
9. Operator maşini unelte cu comandă numerică
10. Organizator de conferinţe, congrese, târguri şi expoziţii
11. Bucătar
12. Patiser
13. Brutar
14. Cofetar
15. Măcelar
16. Lucrător în alimentaţie
17. Lucrător în comerţ
18. Cameristă
19. Îngrijitoare bătrâni la domiciliu
20. Tehnician ortoprotezist

Companiile şi angajaţii pot să folosească priorităţile fondurilor europene pentru a investi în capitalului uman, dând valoare oamenilor. În viitor, fondurile europene 2014-2020 pot constitui resurse prin care oamenii pot fi capacitaţi pentru o viaţă mai bună şi demnă, precum pentru a contribui mai mult la competitivitatea economică a companiilor.

Detalii pot fi obţinute:

- 0040 259 456180; cariere@carierebihor.ro; https://www.facebook.com/centrulcariere/ - Centrul Cariere al Fundaţiei Ruhama;

- şi http://www.fonduri-ue.ro/

(advertorial)