Obişnuit să pună lupa pe problemele din oraş, ziaristul orădean Călin Corpaş a schimbat baricada şi acum încearcă să le rezolve.

După 18 ani în care a scris articole pentru Jurnal bihorean, din luna aprilie a devenit consilier al primarului Florin Birta, dornic să contribuie la îmbunătăţirea aspectului oraşului. Una dintre primele sale preocupări este să identifice locurile verzi din oraş unde Primăria poate crea refugii în faţa poluării. 

Fără tărăgănare

- După 18 ani de jurnalism ai renunţat la meserie pentru a fi consilierul primarului Florin Birta. De ce ai luat această decizie surprinzătoare?

- Cred că am atins un nivel de experienţă în a observa şi a înţelege problemele Oradiei care mi-a permis să mă gândesc cum aş putea fi mai util oraşului în care m-am născut, am crescut şi m-am format, ca om şi ca profesionist al condeiului. A contat şi faptul că nu mi-am propus să ies la pensie din presă. După 18 ani în acelaşi loc de muncă, ajuns la vârsta de 40 de ani, am considerat că e oportună o schimbare, mai ales că în Primăria Oradea a venit la conducere o echipă tânără, dinamică, cu care am încredere că pot lucra, astfel încât să se vadă rezultate. Dacă din când în când nu ne scuturăm de praf, nu vom reuşi să facem mai mult decât ne este comod. De aceea am renunţat la a pune lupa pe probleme, pentru a concura la rezolvarea lor. 

- Care îţi sunt responsabilităţile? 

- Intenţia mea este de a mă focusa pe zona de spaţii verzi, salubritate, amenajarea teritoriului, în general probleme care apar pe spaţiul public, inclusiv cerinţe sau sesizări care vin dinspre cetăţeni. Sunt un om de comunicare, îmi place dialogul şi mă interesează ca Primăria să comunice foarte bine în continuare, chiar dacă acesta nu este atributul meu direct. 

- Care anume dintre calităţile de jurnalist sunt folositoare?

- Sunt preocupat de ceea ce se întâmplă în oraşul meu, nu-mi plac jumătăţile de măsură şi mă interesează rezolvarea rapidă a problemelor care pot fi soluţionate prompt, fără să găsim motive de tărăgănare. 

E nevoie de flori şi de culoare

- Ce i-ai recomandat primarului Florin Birta să schimbe în oraş sau în Primărie?

- I-am spus că îmi doresc o municipalitate cât mai deschisă spre inovaţie şi spre a găsi noi modele de amenajare a spaţiilor, astfel încât orădenii să se simtă din ce în ce mai bine în oraşul lor. Este foarte important să nu strici ce este amenajat, iar cadrul natural să fie foarte bine pus în valoare, pentru a fi în folosul orădenilor, care au nevoie de o sursă proaspătă de oxigen, pentru a scăpa de poluare.

- Crezi că sunt suficient de îngrijite străzile şi zonele verzi din oraş? 

- Deşi avem tot mai multe coşuri de gunoi, nu sunt suficiente şi avem şi multe vandalizări. Trebuie să găsim în continuare noi zone verzi unde orădeanul să se poată relaxa, dar provocarea este să fie şi bine întreţinute. Spaţii verzi înseamnă arbori, iarbă, un loc de joacă, teren de sport, bănci de relaxare, dar este nevoie şi de flori şi sper că în Oradea vom vedea din ce în ce mai multă culoare. Avem exemple în Parcul Libertăţii, în jurul Catedralei Sf. Nicolae şi la Palatul Baroc, şi cred că şi Primăria îşi va da concursul, astfel că vom avea un oraş din ce în ce mai surâzător. Traiul în oraş este din ce în ce mai stresant şi trebuie să ne înconjurăm de frumos. 

"Nu este oraşul Primăriei"

- Eşti şi preşedintele unei asociaţii de proprietari din cartierul Nufărul. Ce probleme ale asociaţiilor poate Primăria să rezolve?

- Cea mai mare provocare ţine de felul în care vor arăta blocurile în următorii ani şi de eficienţa lor energetică. Se fac eforturi prin programul municipal de reabilitare, dar trebuie să fim corecţi şi să spunem că nu se pot face toate deodată.

- Recent, instanţa a anulat regulamentul Primăriei privind întreţinerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor, dar obligaţiile similare pentru orădenii de la case au rămas în vigoare. Trebuie reparată această inechitate? 

- Trebuie văzut cum se poate rezolva această problemă. Dar eu nu cred că Primăria trebuie să vină cu bâta sau cu bau-baul, ca tu, asociaţie, să-ţi angajezi o firmă să cosească în jurul blocului. Ţine de bun-simţ şi de responsabilitate socială. Nu poţi avea pretenţia ca Primăria să facă totul, nu este oraşul Primăriei, este al orădenilor. Fiecare ne dorim să se întâmple şi la noi acasă ceea ce vedem dincolo de Borş, dar depinde de noi. Primăria îşi face partea ei şi căutăm să oferim servicii cât mai bune. Cetăţenii sunt cei care evaluează, dar la rândul lor, trebuie să îşi facă autocritica.

Colectarea separată trebuie explicată

- Preşedinţii de asociaţii din Oradea s-au opus în masă semnării noului contract de salubritate cu RER Vest. Asociaţia pe care o conduci are contract? Unde crezi că s-a greşit, de s-a ajuns în această situaţie

- Da, are contract. Cred că se putea comunica mai bine şi se poate în continuare, timpul nu e pierdut. Orădenii au nevoie să înţeleagă mai bine sistemul, partea de responsabilitate socială care le incumbă şi de ce trebuie să colectăm selectiv. 

- Care crezi că este soluţia pentru a-i face pe orădeni să respecte colectarea separată a deşeurilor?

- Cei care vor vrea să fie în continuare în afara jocului vor trebui să plătească. 

- Ce îmbunătăţiri crezi că ar trebui aduse sistemului de colectare a deşeurilor?

- În mod clar, la case este nevoie de introducerea pubelei cipate pentru fracţia reciclabilă şi operatorul şi-a luat angajamentul că va introduce această posibilitate. De asemenea, este oportună înfiinţarea unei fracţii pentru sticlă. La blocuri este nevoie ca locatarii să conştientizeze că, de fiecare dată când aruncă gunoiul, dacă nu ţin cont de destinaţia pubelelor, nu fac altceva decât să îşi saboteze concetăţenii. Trebuie să ne autoeducăm, astfel încât copiii noştri, când vor creşte, să ne poată mulţumi.