Nu mai puţin de 115 percheziţii la lideri şi membri ai clanurilor rivale "Cămătarii" şi "Sportivii" care activează în Capitală şi judeţul Ilfov au fost efectuate vineri de poliţişti şi procurorii DIICOT, într-un dosar de tentativă de omor, lipsire de libertate şi şantaj.

Potrivit Mediafax, percheziţiile au legătură şi cu un conflict violent care a avut loc în Popeşti-Leordeni, în noiembrie anul trecut, când un bărbat a fost împuşcat în piept.

Liderii clanurilor "Cămătarii" şi "Sportivii" sunt Ion Balint, zis "Nuţu Cămătaru" şi Vasile Balint, zis "Sile Cămătaru", respectiv Florin Robert Nica zis "Nica" şi Cristian Radu Roşca, zis "Roşca".

După percheziţiile făcute la casele lor, Ion şi Vasile Balint au fost duşi la audieri. De altfel, anchetatorii au audiat în acest caz 80 de persoane suspectate de implicarea în infracţiuni cu violenţă. Antena 3 susţine vineri după amiază că peste 40 de interlopi au fost reţinuţi.

În timpul percheziţiilor au fost găsite arme de foc, pistoale, săbii şi sume mari de bani, care au fost ridicate. Totodată, au fost ridicate şi 3 dintre autotursmele de lux ale fraţilor Cămătaru.

Potrivit Poliţiei Române, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. În perioada 2008 - 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, "în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti", situaţii ce au avut drept consecinţă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a altor persoane.

Anchetatorii au mai stabilit că membrii celor două clanuri au săvârşit infracţiuni de violenţă, "generatoare de beneficii financiare substanţiale", în urma recuperării unor împrumuturi de bani daţi cu camătă. "Modalitatea violentă în care au acţionat suspecţii, expunerea publică cu ocazia faptelor comise cat şi folosirea armelor de foc au generat în rândul victimelor şi a opiniei publice un sentiment de teamă şi au fost de natură a tulbura grav ordinea şi liniştea publică", a precizat Poliţia Română.

În acest dosar se fac cercetări faţă de 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.