Camera de Comerţ şi Industrie Bihor funcţionează, începând din această lună, în casă nouă, amenajată, cu fonduri europene, ca un centru pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerilor. Noul sediu este situat pe strada Mihai Eminescu nr. 25 A, iar oamenii de afaceri care se confruntă cu probleme ori pur şi simplu au nevoie de sfaturi sunt invitaţi la consiliere.

Clădirea, care aparţine organizaţiei patronale, a fost închiriată până acum unor firme, mulţi ani aici fiind sediul Antena 1 Oradea. Vechiul sediu al Camerei, cel din strada Roman Ciorogariu, a fost dat în chirie.

Investiţia a fost realizată de Camera de Comerţ şi Industrie Bihor în parteneriat cu Fundaţia "Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány" şi Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România, fiind finanţată prin Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria România 2007 - 2013. Valoarea totală a proiectului se ridică la 1,088 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat transmis de Camera de Comerţ, "centrul pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerilor BHB", cum este denumit, "îşi propune prin cele două divizii ale sale - Divizia de consiliere pentru responsabilitate socială (DCRE) şi Divizia de consiliere energetică (DCE) - să asigure un sprijin direct mediului de afaceri".

Aici, agenţii economici pot beneficia de consiliere în afaceri în domenii variate, de la minimalizarea deşeurilor şi creşterea eficienţei energetice, până la marketing, management şi implicare socială, pentru a câştiga timp şi a-şi dezvolta afacerile.

Scopul proiectului este de a contribui la dezvoltarea transfrontalieră a mediului de afaceri şi a pieţei muncii în contextul dezvoltării durabile, şi se adresează agenţilor economici din judeţele Bihor şi Hajdu Bihar, din toate domeniile de activitate, cu posibilitatea extinderii la nivel regional şi naţional.

"Pentru a răspunde nevoilor mediului de afaceri au fost semnate deja 17 acorduri de parteneriat cu structuri dispuse să sprijine dezvoltarea mediului economic prin acordarea de spaţii destinate activităţilor economice şi servicii conexe. Mai mult decât atât, site-ul centrului, www.bhb-center.ro oferă un motor de căutare a unor posibili parteneri de afaceri din Ungaria şi România, legislaţie relevantă şi ca un element de maximă noutate posibilitatea de a facilita procesul de selecţie a forţei de muncă prin intermediul unor interviuri online care scutesc persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă de costurile de deplasare şi sau cazare", mai arată comunicatul.

Ca funcţionalitate centrul acoperă o arie geografică considerabilă, deoarece se întinde inclusiv pe teritoriul maghiar, prin acţiunile InfoPoint-ului situat în Debrecen.