Uşa s-a trântit, iar cheia a fost răsucită! Vechea frizerie bântuită de bărbierul J ascunde multe secrete. Dar pe cât e de misterioasă, pe tot atât este de înfricoşătoare.

Doi tineri au deschis în Oradea un joc de tip "room escape", adică o încăpere închisă din care concurenţii trebuie să iasă folosindu-şi atenţia la detalii, agerimea şi isteţimea. Tu ai scăpa?

Lock me up!

Sătui de banalele ieşiri la film şi cafenele, Ana Brad şi Vlad Tebieş au deschis în Oradea o sală dedicată exclusiv jocurilor de tip "room escape", inspirate din jocuri video similare şi caracterizate prin faptul că, într-un timp prestabilit, participanţii trebuie să-şi folosească inteligenţa, imaginaţia şi logica pentru a evada dintr-o cameră închisă, cu ajutorul unor indicii ascunse.

15-ana-brad_bihoreanul.jpg"Am parcurs astfel de jocuri în Cluj, unde funcţionează mai multe săli. La întoarcere ne-am gândit că ar fi fain să aducem şi în Oradea activitatea asta, mai ales că nu există prea multe opţiuni pentru timpul liber", spune Ana Brad (foto). Tânăra e convinsă că astfel de jocuri pot fi atât pe placul tinerilor amatori de mistere şi puzzle-uri, cât şi pe cel al familiilor cu copii mai măricei. O asemenea evadare poate fi, însă, şi o activitate inedită de team-building.

Frizeria bântuită

Sala "Lock me up" a fost deschisă în octombrie la intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu cu Roşiorilor. Cum jocurile de evadare funcţionează după diverse scenarii, Ana şi Vlad au gândit unul original, refuzând să preia vreunul gata funcţional.

"Am conceput o frizerie bântuită. Povestea pe care o prezentăm este că frizeria a aparţinut bărbierului J, care locuia acolo cu fiica lui. Aceasta moare într-un mod misterios, iar după ani de zile în care a tot căutat adevărul şi făptaşul, bărbierul se sinucide. Fantoma lui încă mai bântuie în vechea frizerie...", povesteşte Ana.

De altfel, fără a fi gândite ca spaţii "de speriat", sălile de evadare inspiră totuşi o doză de frică. "Nu se mişcă nimic în cameră, nu iese nimeni de undeva să te sperie, doar că, prin muzică şi decor, se induce o uşoară stare de teamă", zice tânăra.

Joc în beznă

Amenajată la subsolul unei clădiri, pe strada Tudor Vladimirescu nr. 71, "frizeria" e ţinută la secret de proprietarii sălii. "Nu vrem să dezvăluim cum arată camera, vrem să fie o surpriză. Misterul e o parte importantă a jocului", spune Vlad. Tânărul spune, însă, că participanţii intră cu lanterne într-o cameră lăsată în beznă şi, abia după ce pun cap la cap anumite indicii, lumina se aprinde.

Căutând cu atenţie prin obiectele bărbierului J, cei mai agili dintre ei vor găsi numeroase indicii, care trebuie legate între ele, într-o anumită ordine. Temerarii trebuie să le pună cap la cap, folosind cifre şi litere, pentru a găsi, pe rând, combinaţiile mai multor lacăte cu cifru. Abia apoi vor găsi cheia care-i eliberează din frizerie. "Îi va ajuta foarte mult dacă sunt atenţi la detaliile din cameră. E un mediu în care sunt exersate abilităţile logice, dar e important şi să lucreze în echipă", explică Ana.

Deşi este un joc solicitant, "Lock me up" poate fi şi o opţiune bună pentru a scăpa de stres. "Majoritatea celor care vin aici ne spun că nu s-au mai gândit la nimic altceva cât au fost în cameră, doar la joc", adaugă tânăra.

Evadare în echipă

Orădenii care se încumetă la "Lock me up" au la dispoziţie 60 de minute pentru a ieşi singuri din cameră. Dacă nu reuşesc, vor fi "eliberaţi". Cât timp sunt înăuntru, aceştia sunt urmăriţi cu ajutorul camerelor de supraveghere şi primesc mici indicii şi printr-o staţie de la Ana, care le spune dacă sunt sau nu pe drumul cel bun. "Ne-au recomandat nişte prieteni să venim aici. A fost interesant şi distractiv", spune un tânăr care tocmai reuşise să scape din frizeria bântuită alături de echipa lui.

Cei care vor să iasă din rutina activităţilor de timp liber se pot programa la "room escape" folosind numărul de telefon de pe pagina de facebook "Lock me up", 0758.612.471. Tariful diferă în funcţie de numărul de persoane care formează o echipă. Dacă sunt două, vor plăti câte 30 lei, trei persoane vor plăti câte 25 lei, iar dacă echipa are patru sau cinci membri costul se reduce la 20 lei pe persoană.

Cum au deschis recent, Ana şi Vlad au disponibil, deocamdată, un singur scenariu de evadare, dar plănuiesc să mai amenajeze unul, nou-nouţ. Cum va fi? Vor afla doar cei care vor spune "lock me up"...