Noul cod de procedură penală prevede cu titlu de noutate, o procedură ce urmează să fie parcursă în toate procesele penale, respectiv procedura de cameră preliminară.

Această instituţie, deja foarte criticată, a fost introdusă în legislaţia penală pentru a se scurta durata proceselor penale. Practic, în momentul trimiterii în judecată a unei persoane, este reglementată o procedură prin care se verifică modul în care s-a desfăşurat urmărirea penală şi s-au administrat probele de către procuror, iar ulterior nu se mai pot invoca niciun fel de vicii de procedură.

Astfel, conform art. 343 NCPP, obiectul procedurii camerei preliminare îl constituie verificarea, după trimiterea în judecată, a competenţei şi a legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Potrivit codului, durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă.

La momentul sesizării instanţei, copia certificată a rechizitoriului şi, după caz, traducerea autorizată a acestuia se comunică inculpatului la locul de deţinere ori, după caz, la adresa unde locuieşte sau la adresa la care a solicitat comunicarea actelor de procedură, aducându-i-se totodată la cunoştinţă obiectul procedurii în camera preliminară, dreptul de a-şi angaja un apărător şi termenul în care, de la data comunicării, poate formula în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Termenul este stabilit de către judecătorul de cameră preliminară, în funcţie de complexitatea şi particularităţile cauzei, dar nu poate fi mai scurt de 20 de zile.

Este de observant faptul că, spre deosebire de vechiul cod de procedură penală potrivit căruia rechizitoriul se comunica doar inculpatului aflat în arest, conform noii reglementări, toate persoanele trimise în judecată vor primi o copie a rechizitoriului.

Termenul, în care inculpatul poate să formuleze excepţii faţă de eventualele vicii ale urmăririi penale sau să solicite înlăturarea unor probe nelegale, este de 20 de zile din momentul primirii rechizitoriului, un termen relativ scurt, avându-se în vedere complexitatea unor dosare penale.