Aşa cum arătam săptămânile trecute, în această procedură se verifică dacă au fost respectate dispoziţiile legale de către procuror în faza de urmărire penală şi dacă probele au fost legal administrate.

Pe tot parcursul judecăţii în cameră preliminară, judecătorul se pronunţă, la cerere sau din oficiu, cu privire la luarea, menţinerea, înlocuirea, revocarea sau încetarea de drept a măsurilor preventive.

În urma efectuării controlului de cameră preliminară, judecătorul poate dispune remedierea unor neregularităţi ale urmăririi penale, excluderea unor probe administrate nelegal sau - cea mai grea sancţiune pentru parchet - restituirea dosarului pentru refacerea urmăririi penale.

Împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară, prin care se dispune una dintre soluţiile de mai sus sau se resping cererile şi excepţiile invocate de inculpat, procurorul şi inculpatul pot face contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare.

Contestaţia se judecă de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate. Când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se judecă de către completul competent, potrivit legii.

Soluţia pronunţată în contestaţie este definitivă. Practic, din momentul în care se dispune începerea judecăţii, nu mai pot fi invocate în procesul penal vicii ale urmăririi penale cu consecinţa restituirii cauzei la procuror.

Deşi reglementarea pare foarte bună în teorie, în practică s-au sesizat foarte multe neajunsuri ale camerei preliminare.

Spre exemplu, deşi articolul 3 al codului de procedură penală, intitulat chiar separarea funcţiilor judiciare, prevede că în procesul penal se exercită următoarele funcţii judiciare: a) funcţia de urmărire penală; b) funcţia de dispoziţie asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei în faza de urmărire penală; c) funcţia de verificare a legalităţii trimiterii ori netrimiterii în judecată; d) funcţia de judecată, art. 346 alin. 7 prevede că judecătorul de cameră preliminară care a dispus începerea judecăţii exercită funcţia de judecată în cauză.

În concluzie, degeaba avem coduri noi dacă nu există suficienţi judecători să le şi aplice...