Pentru şoferii de camion care circulă pe drumurile judeţene din Bihor a devenit nerentabil să-şi supraîncarce maşinile, pentru că riscă amenzi grele.

Compartimentul Transport din cadrul Consiliului Judeţean şi Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier au amendat într-o singură zi cinci camionagii care au încărcat maşinile peste limitele normale, obligându-i să achite aproape 30.000 lei şi indisponibilizând trei vehicule.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Consiliul Judeţean Bihor, marţi, 20 aprilie, în cadrul unui control pe DJ 767 şi DJ 108 I au fost aplicate cinci sancţiuni în cuantum total de 28.000 lei. Două vehicule transportau piatră, două erau încarcate cu pământ, iar un autocamion transporta material lemnos, încărcătura suplimentară fiind cuprinsă între 5 şi 10 tone în cazul fiecărui camion controlat.

Trei din cele cinci vehicule au fost indisponibilizate prin reţinerea plăcuţelor de înmatriculare, până la intrarea lor în legalitate, adică eliberarea de către Consiliul Judeţean Bihor a Autorizaţiei Speciale de Transport (AST).

Din tarifele provenite prin emiterea AST se constituie un fond de reparaţii pentru drumurile judeţene, afectate de traficul greu, mai ales când este depăşit gabaritul normal al camioanelor.

CJ Bihor aminteşte că deţine un dispozitiv mobil de cântărire şi are 25 de puncte omologate şi verificate metrologic pentru cântărirea pe carosabil a vehiculelor, dar şi că un nou control de acest tip, făcut împreună cu ISCTR şi cu Poliţia Rutieră, va avea loc şi joi, 22 aprilie.