Restricţiile de circulaţie din Ungaria valabile în weekend au cauzat noi aglomerări la frontiera Borş pe sensul de ieşire din ţară, unde  timpul mediu de aşteptare pentru camioane la ieşirea din ţară era luni în jurul orei 12.30 de trei ore!

În schimb, traficul pentru autoturisme şi mijloacele de transport persoane se desfăşoară în condiţii normale, fără a se înregistra timpi de aşteptare.

Poliţia de Frontieră Română a transmis printr-un comunicat că a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor arterelor de control, însă că decongestionarea depinde şi de personalul alocat de autorităţile maghiare, având în vedere că verificările se desfăşoară în comun. Pe sensul de ieşire din ţară, sunt deschise trei artere.

"Poliţia de Frontieră Română a alocat personal suplimentar pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti repartizaţi de către Poliţia Ungară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal şi de către autorităţile ungare", se menţionează în informarea Poliţiei de Frontieră.

În aceeaşi informare se arată că timpii mari de aşteptare sunt determinaţi şi de faptul că autorităţile de frontieră din Ungaria efectuează verificări sistematice la toate mijloacele de transport, în conformitate cu prevederile Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen.

De la ridicarea restricţiior de weekend (începând din data de 18.03.2018, ora 23, ora României), prin punctele de trecere de la frontiera de vest a României aflate pe raza judeţelor Arad, Bihor şi Satu Mare, s-au efectuat formalităţile de frontieră pentru un număr de aproximativ 2.900 de automarfare, din care aproximativ 2.000 numai pe sensul de ieşire din ţară.

Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de mărfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.

În acest sens, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie online, pe site-ul propriu, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.