Cu o zi înainte de alegerile pentru Senatul Universităţii, în facultăţile orădene circulă o listă care îi indică pe toţi cei 57 de candidaţi care "trebuie" votaţi la scrutinul de miercuri.

BIHOREANUL a intrat în posesia listei cu pricina, denumită simplu "Pt. data de 27 ianuarie 2016" şi care marţi a ajuns în cel puţin trei facultăţi orădene: Ştiinţe Economice, Medicină şi Farmacie, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. Lista cuprinde doar precizarea că electorii trebuie să se prezinte cu cartea de identitate la vot şi înşiruirea candidaţilor care trebuie votaţi în fiecare facultate.

Sursele BIHOREANULUI susţin că lista este înmânată de universitari din mână în mână, cu precizarea clară că sunt oamenii care "trebuie votaţi". Autorul listei este anonim, la fel cum sunt şi cei care le-au împrăştiat în Universitate.

Printre universitarii promovaţi se numără şi actualul preşedinte al Senatului, profesorul Sorin Curilă. Acesta nu a putut fi însă contactat, pentru a spune dacă ştia sau nu despre iniţiativă.

Pe listă se mai regăsesc şi alţi universitari membri ai Senatului în mandatul 2012-2016, precum Simona Bodog, Cristian Grava, Mariana Mureşan, Simona Cavalu ori Radu Brejea. În schimb, lipsesc candidaţi noi, cum sunt prorectorul Marcela Prada, decăniţa Aurora Mancia ori managerul Spitalului Judeţean Oradea, dr. Gheorghe Carp.

Preşedintele Biroului Electoral Universitar, avocatul Ştefan Herchi, se regăseşte la rândul său pe lista celor care trebuie votaţi, dar susţine că nu a ştiut de acest demers. "Nu ştiam nimic despre această listă, acum aflu, dar este o porcărie. Nu cred că are vreo relevanţă, votul este secret, iar lumea va vota cum va dori", a declarat Herchi, marţi seară, pentru BIHOREANUL.

Şi alţi universitari care se află pe listă au declarat, contactaţi de BIHOREANUL, că nu ştiau de existenţa ei, ba chiar cred că ar putea să li se întoarcă împotrivă. "Nu ştiu cine a făcut-o, dar mi-a făcut un deserviciu. Lumea nu cred că mă va mai vota, pentru că vor considera că fac parte dintr-un anume grup, care încearcă astfel de determinări", a declarat, sub protecţia anonimatului, un cadru didactic universitar.

La fel cred şi unii candidaţi care nu se află pe listă. "Bănuiam că nu mă voi afla pe o asemenea listă şi nu poate decât să mă întristeze că ea există. Oamenii aşteaptă de la noi, cadrele didactice universitare, să-i învăţăm, aşteaptă soluţii, nu astfel de demersuri. S-ar putea însă ca unii dintre colegi să voteze invers, supăraţi de această listă", a declarat fostul prorector Sorin Şipoş, candidat la un mandat de senator.

O reacţie similară a avut şi actualul cancelar general al Senatului, Vasile-Aurel Căuş. "Mă bucur că nu sunt pe listă, dar mă surprinde să aflu de prezenţa anumitor persoane, ştiu că sunt oameni de caracter. Poate ei nici nu ştiu că figurează aici, ceea de dovedeşte că cei care au întocmit lista nu sunt doar meschini, ci şi lipsiţi de inteligenţă. Îmi doresc ca cei care merg mâine la vot să nu se lase influenţaţi de această categorie de oameni", a declarat Căuş pentru BIHOREANUL.

Miercuri, 910 universitari orădeni sunt chemaţi la urne, ca să-şi voteze cei 57 de reprezentanţi în Senatul universitar.