Rezultatul neaşteptat al scrutinului de marţi de la Universitatea din Oradea, când s-a decis ca joi să aibă loc al doilea tur de scrutin pentru desemnarea viitorului rector, i-a băgat în priză pe cei doi candidaţi, Constantin Bungău şi Florian Bodog.

După cum se ştie, numărătoarea voturilor de marţi seară l-a dat victorios pe decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, care a adunat 442 de voturi, în vreme ce rectorul en-titre a strâns cu cinci voturi mai puţine, adică 437. Astfel, pe lângă că trebuie să-şi convingă alegătorii să iasă din nou joi la urne, Bodog şi Bungău încearcă şi să-şi adune noi votanţi.

Învingător şi în turul doi?

Ca să-i mobilizeze pe universitari, ambii candidaţi apelează la mailuri trimise tuturor universitarilor, dar şi la mesaje pe Facebook. Primul care a scris pe reţeaua de socializare a fost Bodog, care le-a mulţumit universitarilor în primul rând pentru mobilizare, întrucât prezenţa la scrutinul de marţi a fost impresionantă, de 88,94%.

"Sunt mândru că am astfel de colegi şi vă sunt profund recunoscător pentru sprijinul şi încrederea acordate. Faptul că la alegerile de azi am obţinut cele mai multe voturi "pentru" mă onorează în mod deosebit şi îmi dă certitudinea că universitatea noastră merită toate eforturile mele", a scris Bodog.

Decanul FMF s-a arătat sigur că joi poate conta pe o şi mai mare susţinere, din partea universitarilor care vor înţelege de ce au nevoie de un nou rector, "cu angajament şi viziune, (...) implicat şi dinamic, cu iniţiativă şi deschis dialogului". "Sper să vă conving că sunt capabil să ofer universităţii ceea ce i-a lipsit în ultimii ani: o conducere performantă şi un leadership autentic", a mai scris Bodog.

"Personal sunt mai motivat ca niciodată să câştig alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii din Oradea şi vă îndemn şi pe dumneavoastră să rămâneţi optimişti şi să credeţi în şansa acestei universităţi. Vă asigur că împreună vom reuşi să reaşezăm Universitatea din Oradea pe baze solide, astfel încât să redevină o mândrie pentru comunitatea care a creat-o şi un partener solid şi credibil pentru dezvoltarea întregii comunităţi", a încheiat decanul FMF.

Promisiuni de mândrie

Constantin Bungău a lăsat şi el un mesaj pe contul său personal de Facebook, miercuri la prânz. Şi mesajul actului rector debutează cu mulţumiri pentru cei care l-au votat. "Nu m-am îndoit nici o clipă de capacitatea corpului universitar orădean de a alege ceea ce este mai bine, nu pentru o persoană ori alta, ci pentru Universitate", a scris Bungău.

Actualul rector îi roagă pe universitari să meargă şi joi la vot şi îi asigură că, dacă va câştiga, îşi va continua activitatea în aşa fel încât să justifice cu rezultate concrete gradul de încredere ridicată pe care Universitatea l-a obţinut de la ARACIS în mandatul lui. "Preţuiesc toate facultăţile noastre şi de aceea voi promova un management democratic, care să asigure evoluţia sustenabilă şi durabilă a programelor de studii pe care acestea le promovează", a mai transmis Constantin Bungău.

Candidatul s-a arătat încrezător că universitarii vor înţelege că el este determinat să ia acele decizii care îi vor face pe profesorii şi studenţii orădeni mândri de şcoala lor. "Doar împreună vom găsi cel mai bun răspuns la întrebarea: Ce fel de Universitate ne dorim?", a încheiat Bungău.

Logică a la PSD

Invalidarea scrutinului de marţi din Universitate i-a făcut şi pe alţi orădeni să reacţioneze pe Facebook. Şeful PSD Oradea, Liviu Sabău Popa, de altfel coleg de partid cu Florian Bodog, l-a acuzat pe Bungău că... ţine cu dinţii de funcţie. "Unii nu au demnitatea să piardă frumos şi se agaţă cu dinţii dincolo de regulament, de o funcţie în care timp de patru ani nu au confirmat. Păcat!", a scris Sabău Popa pe reţeaua de socializare.

Şeful social-democraţilor orădeni a dat de înţeles, astfel, că s-ar fi aşteptat ca regulamentul de alegeri al Universităţii, care prevede în articolul 56 că rezultatul primului tur de scrutin este invalidat în cazul în care niciun candidat nu adună jumătate plus unu din voturile celor prezenţi, să nu fie respectat!

Întrebat de BIHOREANUL de ce a avut această pretenţie, Sabău Popa pretinde că regulamentul nu trebuia să se aplice dacă în cursă s-au înscris doar doi candidaţi. "Este doar o părere personală, nu una politică. Cred că acest articol din regulament trebuia să se aplice dacă erau trei candidaţi", a explicat Sabău-Popa. Potrivit acestuia, Biroul Electoral Universitar ar fi trebuit să ia în considerare doar voturile pentru unul dintre candidaţi, nu şi cele albe sau anulate.

Însă regulamentul de alegeri al Universităţii a fost astfel întocmit tocmai pentru ca un rector câştigător încă din primul tur să aibă legitimitate. Altfel, într-o situaţie ipotetică, dacă la vot s-ar fi prezentat 800 de electori, iar 200 şi-ar fi anulat votul, un candidat ar fi putut câştiga un mandat de rector cu doar 301 voturi, ceea ce nu i-ar fi asigurat legitimitatea cuvenită. De aceea, regulamentul prevede şi organizarea unui al doilea tur de scrutin, în care câştigător va fi candidatul care adună cele mai multe voturi, indiferent câte voturi vor fi anulate.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Bodog, rector pentru 5 minute: Alegerile de la Universitate se repetă! (FOTO/VIDEO)

Alegerile pentru rectoratul Universităţii s-au încheiat: Diferenţă de câteva voturi între candidaţi! (FOTO / VIDEO)