Ioana Domnica Dziţac are aproape 16 ani, dar vorbeşte cu înţelepciunea unui om trecut prin multe. "Vreau să las ceva în urma mea", spune fata pe un ton cât se poate de serios.

Deşi majoritatea colegilor ei de generaţie se gândesc doar cum să se distreze mai mult, ea are deja realizări de om mare: şase cărţi pe care şi-a pus semnătura, zeci de copii pe care i-a învăţat limba engleză fără altă răsplată decât zâmbetele lor şi numeroase proiecte de voluntariat în care s-a implicat sau pe care chiar le-a iniţiat.

Ioana a fost aleasă recent cea mai populară voluntară a ţării şi era aproape de a câştiga chiar titlul de Voluntarul Anului. Cu sau fără premii, adolescenta promite oricum că va ajuta din răsputeri şi în 2015...

Mate în trepte

Ioana începea să afle ce este voluntariatul pe când era în clasa a V-a şi a acceptat provocarea profesoarei ei de specialitate, Dorina Szatmari, de a scrie o carte de matematică. După câteva luni de muncă, în care a cules, a compus şi a rezolvat exerciţii de matematică, la finalul primului an de gimnaziu a lansat "Trepte matematice", o culegere de exerciţii destinată elevilor de clasa a V-a. "Am intitulat-o aşa ca să simbolizeze urcuşul meu, dar şi faptul că vreau să las o scară pe care să urce colegii mei mai mici", explică tânăra.

În fiecare an de gimnaziu, a lansat apoi câte o altă culegere de exerciţii. Nu le-a scos la vânzare, ci le-a oferit cadou celor mai buni elevi ai Şcolii Nicolae Bălcescu, unde a învăţat şi ea. "N-a fost o activitate comercială, ci pur şi simplu am vrut să rămână ceva în urma mea", explică Ioana.

Fata şi-a păstrat ambiţia şi după ce a ajuns la liceu. Acum e elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, la profilul mate-info, intensiv informatică, şi deşi are destule de învăţat pentru şcoală, s-a făcut deja... profesoară. Din primăvara acestui an oferă lecţii de engleză pentru copiii din centrele de plasament din Bihor, adunând deja peste 300 de ore de voluntariat. Fără să aştepte ca cineva să-i răsplătească în vreun fel efortul!

Lecţii în orfelinate

Ideea predării limbii engleze pentru orfani i-a venit când a aflat de proiectul "Engleză pentru viaţă" al Asociaţiei Shakespeare School pentru Educaţie, în cadrul căruia voluntarii acestei organizaţii dau ore de engleză în centrele de plasament din Bucureşti. Ioana a vrut ca şi micuţii din orfelinatele bihorene să aibă parte de asta, aşa că împreună cu profesoara Andrada Marinău a învins birocraţia specifică sistemului de protecţie a copilului şi a găsit şi alţi tineri dornici să se implice în proiect. "În primăvară, când am început lecţiile, eram 32 de voluntari. Acum suntem 56", spune Ioana, bucuroasă că şi alţi tineri îi împărtăşesc visele.

Voluntarii s-au împărţit în grupe şi, după un orar bine stabilit, predau engleză în 14 orfelinate. În acest an, peste 200 de copii au învăţat de la ei engleză, dar nu numai, căci tinerii predau şi noţiuni de ecologie ori despre folosirea în siguranţă a internetului. Special pentru aceste lecţii, Ioana şi o colegă a sa, Cătălina Teodora Ionescu, au scris două cărţi ce servesc drept material didactic, îmbinând informaţiile cu jocuri şi desene. "Aceşti copii nu au nevoie neapărat de lecţii, ci de cineva care să aibă răbdare cu ei. Am întâlnit copii foarte deştepţi", spune Ioana.

Cunoscută în toată ţara

Tânăra a înfiinţat Centrul Judeţean pentru Voluntariat Bihor, astfel că fiecare persoană care vrea să fie de ajutor beneficiază de un contract încheiat, iar orele petrecute în serviciul altora li se contabilizează ca experienţă profesională.

Pentru întreaga activitate din acest an, Ioana a fost nominalizată la categoria Voluntarul Anului în Educaţie, în cadrul Galei Naţionale a Voluntarilor, un eveniment menit să-i premieze simbolic pe cei care îşi dedică timpul liber semenilor. A fost cea mai tânără persoană nominalizată, singura orădeancă şi, de altfel, singura elevă. N-a câştigat premiul cel mare, dar s-a ales cu premiul de popularitate, primind mii de voturi de susţinere pe internet. "Pentru mine a fost o onoare", a spus Ioana, bucuroasă că eforturile i-au fost apreciate.

Deşi nu mai rămâne cu timp liber aproape deloc, tânăra spune că îşi va continua munca benevolă dedicată celor din jur. "Mereu am vrut să fac lucrurile în aşa fel încât să nu fiu un simplu cetăţean, ci unul care reacţionează şi care îi face şi pe alţii să reacţioneze", explică ea. Dacă tot mai mulţi tineri îi vor urma exemplul, în mod cert lumea va fi un loc mai bun...