În cadrul proiectului „Tipografia de idei”, orădenii sunt invitați duminică, la ora 13, la Muzeul Țării Crișurilor, pentru a asista la conferința „Excelența în performanță și stilul de viață sănătos”, care va fi susținută de campioana olimpică la scrimă Ana Maria Popescu (Brânză). 

Conferința se va ține la finalul crosului MȚC, al cărui traseu trece prin dreptul mai multor muzee și se încheie în grădina de pe strada Armatei Române nr. 1. 

„Ana Maria Brânză a început să învețe artele scrimei la vârsta de numai 10 ani, la Clubul Sportiv Școlar nr. 3 - Steaua București. Deși floreta este arma tradițională de învățare, a ales într-un final spada, pentru că era singurul instrument pentru stângaci. Ana Maria Brânză a devenit campioana României după doar șapte luni de antrenamente”, au transmis organizatorii. 

Tot ei subliniază cariera impresionantă a Anei Maria Brânză, desemnată în mai multe sezoane cea mai bună spadasină a lumii. Ea a cucerit două medalii de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008) și Tokyo (2020), ambele la invidivual, o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016 (cu echipa), două medalii de aur la campionatele mondiale de la Paris (2010) şi Catania (2011), argint la Moscova (2015), 7 medalii de aur, individuale sau pe echipe la campionate europene desfăşurate în perioada 2006-2016. Intrarea la conferință este gratuită. â

Pe de altă parte, cu o zi mai devreme, MȚC va găzdui o altă conferință, susținută de Viorel Ilișoi, scriitor și jurnalist. Conferința „Despre viața cotidiană” va avea loc sâmbătă, de la ora 14, și va fi moderată de jurnalistul Florin Mihalca. 

Viorel Ilișoi debutează ca ziarist în primele zile ale anului 1990 și scrie, pe rând, la Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Național (1998-2003), Cotidianul (2004-2009) și Jurnalul Național (2009 – 2014). „În anul 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul „Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare. În 2011 va începe publicarea în Jurnalul Național, în foileton, a romanului „Paișpe”, inspirat din această experiență (57 de episoade)”, transmit reprezentanții MȚC. 

De-a lungul carierei, el a adunat mai multe premii atât pentru articolele sale jurnalistice, cât și pentru proză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!