Cea mai amplă acţiune de curăţenie din Bihor a început. La apelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect şi al Consiliului Judeţean, peste 50 de primării din judeţ s-au înscris deja în Campionatul Bihorean al Curăţeniei, unde s-au pus la bătaie premii serioase pentru oraşele şi comunele care colectează separat deşeurile.

Primele acţiuni voluntare s-au desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute. Dorinţa de a avea un judeţ curat îi mobilizează pe bihoreni...

O problemă comună

Organizat în premieră de autorităţile judeţene, concursul judeţean este menit atât să stimuleze colectarea corectă a deşeurilor (în fracţii diferite, în funcţie de tipul gunoaielor), cât şi să mobilizeze comunităţile.

Mircea Malan„Vrem să conştientizăm cu toţii că problema curăţeniei şi îngrijirii mediului este a tuturor şi să ne unim eforturile pentru a o rezolva”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan (foto), care este totodată şi preşedintele ADI Ecolect. Inedit este că autorităţile au atras, ca parteneri, toate cultele religioase din judeţ, dar şi instituţii (precum Inspectoratul Şcolar ori Agenţia pentru Protecţia Mediului) şi firme private.

Regulile campionatului sunt simple: până pe 10 iunie, primăriile se înscriu în concurs, iar din acel moment, deşeurile reciclabile (PET-uri, plastic, metal, hârtii, cartoane, sticle) colectate separat de cetăţeni se contabilizează, la fel precum cele voluminoase (anvelope, piese de mobilier, textile etc.) şi cele electrice.

Cantitatea totală de deşeuri colectate separat până pe 30 iunie va fi împărţită la numărul de locuitori din respectiva unitate administrativ-teritorială, iar în fiecare din cele şase zone din Bihor (Zona Metropolitană, Aleşd, Salonta, Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai) oraşul sau comuna cu cel mai bun scor va învinge. Fiecare dintre cei şase câştigători va primi un premiu de 100.000 lei, pentru un proiect al comunităţii, obligatoriu „verde” şi în folosul copiilor. Primăriile de pe locul 2 vor fi cadorisite cu 10.000 lei, iar cele de pe locul 3 cu 5.000 lei. Concomitent, se desfăşoară şi Eco-Provocarea, un concurs dedicat elevilor, îndemnaţi să exprime prin desene grija faţă de natură. Câştigătorii vor primi câte 1.000 lei, bani cu care îşi vor putea cumpăra biciclete.

Teorie şi practică

Până vinerea trecută, 54 din cele 100 de UAT-uri eligibile din Bihor (Oradea fiind exclusă din competiţie) s-au înscris în campionat, iar în câteva localităţi activităţile au început deja.

În satul Ineu, voluntarii Centrului de Tineret The Spot alături de elevii Şcolii Gimnaziale „Puiu Sever” au ieşit vinerea trecută la curăţenie în jurul unităţii de învăţământ şi pe străzile din localitate. Înainte de asta, doi tineri ecologişti orădeni, Andra Cloştorfeanu şi Alex Trandafir, le-au vorbit elevilor despre reciclare şi poluarea cu plastic, iar un specialist al Gărzii Forestiere Oradea le-a explicat cât de importante sunt pădurile şi de ce trebuie să rămână curate.

Delia Mela„Vom continua aceste activităţi în comunele Tileagd, Tinca, Bratca şi Drăgăneşti”, spune directoarea centrului, Delia Mela (foto).

Fă cum zice popa! 

S-a muncit deja şi în comuna Măgeşti. După slujbele din biserică, preotul ortodox din satul Dobricioneşti, Vasile Megheşan, i-a îndemnat pe săteni să se implice în campanie, iar vineri, alături de soţia sa, Teodora, de mai mulţi elevi ai şcolii din Butani, de directoarea Lavinia Groza, de viceprimarul comunei, Claudiu Domocoş, şi de enoriaşi, a ieşit la curăţenie.

Teodora MegheşanPe Valea Dobricioneşti, voluntarii au umplut mai mulţi saci cu gunoaie. „Nici nu le-am pomenit oamenilor despre premiile din concurs, pentru că ne motivează dorinţa de a trăi într-un mediu curat. Pământul este mama şi tatăl nostru”, spune Teodora Megheşan (foto). Cei doi soţi au de gând să mobilizeze comunitatea în continuare. „A fost doar prima acţiune”, promite preoteasa.

De asemenea, în comuna Holod, aproape 80 de elevi şi profesori au curăţat gunoaiele aruncate prin sate, iar în zilele viitoare vor ieşi la muncă voluntară şi angajaţii primăriei, alături de săteni.

Un calendar al acţiunilor din judeţ este publicat pe site-ul ecogroupbihor.ro, iar orădenii care vor să se alăture voluntarilor vor fi, cu siguranţă, bine primiţi.


Vocea străzii

Ce părere aveţi despre Campionatul Bihorean al Curăţeniei?

Este o idee foarte bună, care ar trebui extinsă la nivel naţional. Altfel ar arăta ţara noastră, dacă am avea mai multe judeţe ca Bihor.
Costi

Mi se pare inutilă, pentru că unii oameni sunt pur şi simplu fără bun-simţ. Aruncă pe jos, indiferent dacă e curat sau murdar.
Daniel Florin

Cred că era mai bine dacă luna iunie era a copiilor, îndeosebi a celor fără părinţi sau din zone defavorizate. Curăţenie se face tot anul.
Gabriela Boldurean

Ce idee strălucită, să rezolvi mizeriile cu ajutorul celor care respectă curăţenia. Mai bine s-ar pune coşuri de gunoi prin judeţ.
Octavian

E OK campania, dar aş vrea să văd şi că sunt sancţionaţi acei oameni care aruncă din maşinile lor, în mers, flacoane, chiştoace, cutii.
Erika Zsak

O idee bună şi sper că ne va face pe mulţi să fim mai conştienţi că aspectul oraşului sau al satului nostru depinde în primul rând de noi.
Andreea Luca