Pentru al doilea an la rând, în Bihor se desfășoară campionatul curățeniei, un concurs în care toate primăriile sunt invitate să adune gunoaiele din județ. 

La fel ca anul trecut, autoritățile au pregătit și premii pentru cele mai harnice orașe și comune, care vor aduna cele mai mari cantități de mizerii, dar și pentru copiii care se vor implica în aceste acțiuni.

Luna curățeniei

Campionatul se va desfășura în luna mai, iar toate primăriile, cu excepția Oradiei, pot să se înscrie. Concret, de-a lungul celor 31 de zile din lună, bihorenii sunt îndemnați să organizeze și să participe la acțiuni de curățenie pe raza orașelor sau comunelor din județ, dar și să respecte colectarea separată a deșeurilor în propriile gospodării.

„Regulile rămân aceleași în principiu. Vor fi luate în considerare cinci categorii de deșeuri: deșeurile reciclabile, respectiv plastic și doze, care vor fi punctate cu 30%; hârtia și cartonul cu 25%; sticla cu 20%; apoi deșeurile electrice și electrocasnice cu 15% și deșeurile mari cu 10%. De această dată, vom exclude din competiție cauciucurile. În esență, vrem să se colecteze ceea ce este împrăștiat în zonele publice și am gândit această ierarhie având în vedere și deșeurile pe care le găsim în aceste zone”, a declarat Mircea Mălan, președintele Ecolect Group Bihor și, totodată, vicepreședintele Consiliului Județean.

Premii mai mari

La finalul lunii, se vor calcula cantitățile de deșeuri colectate din natură în fiecare unitate administrativ-teritorială, dar și cele strânse de operatorii de salubritate direct de la cetățeni, cantități ce vor fi împărțite la numărul de locuitori din respectiva UAT. La fel ca anul trecut, se vor stabili câștigători în fiecare dintre cele 6 zone de operare din Bihor (1B - Zona Metropolitană Oradea; 2 - Aleșd; 3 - Salonta; 4 - Beiuș; 5 - Marghita; 6 - Săcueni).

„Fondul de premiere este mai mare, în valoare de 1,08 milioane lei”, a declarat Mălan. Locul întâi din fiecare șase zone va primi câte 100.000 lei, cei care se vor clasa pe locul doi câte 50.000 lei (față de 10.000 lei anul trecut), iar cei de pe locul trei câte 30.000 lei (față de 5.000).

EcoProvocarea elevilor

Așa cum și la prima ediție a campionatului a existat o competiție dedicată copiilor, și acum organizatorii au pregătit o secțiune pentru ei. EcoProvocarea din acest an înseamnă că elevii din clasa pregătitoare până într-a XII-a vor fi îndemnați să se înscrie în eco-cluburile care acum se înființează în fiecare școală din Bihor, iar apoi să participe la acțiuni de ecologizare.

La finalul lunii mai, în fiecare dintre cele 6 zone, dar și în Oradea, se vor trage la sorți câte 3 elevi câștigători, care vor primi câte un voucher în valoare de 500 lei la magazinul Decathlon. De asemenea, fiecare elev câștigător va atrage și câte un voucher de 1.000 lei pentru eco-clubul din care face parte. 

În plus, fiecare primărie care va câștiga un premiu în campionatul județean va trebui să direcționeze 10% din valoarea lui către un eco-club din localitate. „În felul acesta, arătăm clar că pentru noi educația civică și ecologică a copiilor noștri este cel mai important lucru, că gândim acest proiect pe termen mediu și lung, vrem să-i sprijinim să deruleze diferite acțiuni și să ajungem în ipostaza în care, sprijinindu-i și educându-i pe ei într-un mod potrivit, să ne tragă ei de mână pe noi, cei mari, ca împreună să participăm la acțiuni de ecologizare”, a mai spus șeful Ecolect.

Calendarul acțiunilor

Pentru campionatul județean al curățeniei, fiecare operator de salubritate din Bihor - RER Vest, AVE Bihor și Salubri Aleșd - asigură saci și mănuși pentru voluntari, respectiv transportul deșeurilor strânse de voluntari.

Până miercuri, 94 din cele o sută de primării eligibile din Bihor s-au înscris în competiție. Cele șase care nu au făcut încă acest pas sunt: Finiș, Rieni, Husasău de Tinca, Ineu, Șimian și Lugașu de Jos.

Unele primării au și derulat deja acțiuni de ecologizare. Calendarul acestor evenimente poate fi urmărit pe site-ul www.ecolectbihor.ro și, desigur, orice voluntar se poate alătura oricărui eveniment. Important este ca, la finalul lunii mai, Bihorul să fie mai curat...


CAMPIONII EN-TITRE
Cum a fost anul trecut

Anul trecut, Campionatul județean al curățeniei a însemnat peste 200 de acțiuni de ecologizare, peste 1.700 de tone de gunoaie adunate și peste 4.100 de desene cu temă ecologistă făcute de elevii din tot județul.

Locurile întâi au fost câștigate de primăriile din Biharia, Aleșd, Cociuba Mare, Criștioru de Jos, Marghita și Sălacea. Toți câștigătorii de anul trecut au amenajat parcuri, terenuri de sport sau locuri de joacă cu bani decontați de autoritățile județene.


Vocea străzii

Ce părere aveți despre Campionatul bihorean al curățeniei? 

Bună și folositoare ideea acestui campionat. Să sperăm doar că va fi și păstrată curățenia. Pe când vom avea o Românie curată?
Doina Zdritea

Felicitări primarilor care își dau silința să facă curățenie în zona lor. Mai trebuie amendați cei care aruncă gunoaie pe marginea drumului. 
Borzási Gyöngi

Autoritățile ar trebui să dea amenzi usturătoare celor care aruncă gunoaie. Nu e corect că unul curăță mereu, iar altul doar aruncă mizerii.
Florica

Totul e pe dos: primăriile dau afară oameni de la curățenie, firmele de salubritate trimit facturi uriașe, iar copiii curăță după gunoaiele societății.
Körösi Lászlo

Mulți râd după ce aruncă gunoaiele în natură, că știu că vin alții după ei și le adună. Ar trebui să primească amenzi care să le șteargă zâmbetul.
Ecaterina

Dacă toate primăriile Bihorului ar scoate la curățenie asistații social și oamenii care nu lucrează, n-ar mai trebui campionat.
Livia Iancu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!