În această săptămână, Bihorul este gazda celui mai mare eveniment chinologic al anului. În premieră pentru țara noastră, aici are loc Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni (FMBB 2023), la care s-au înscris 110 echipe din 48 de țări.

Fiecare echipă are mai mulți câini în componență, astfel că, în total, sunt peste 600 de necuvântătoare care vor concura la cele șapte probe ale campionatului. Marți după-masă, câinii și stăpânii lor s-au întâlnit în Piața Unirii din Oradea, la parada care a marcat debutul competiției.

Alături de stăpânii lor, câinii s-au aliniat în semicerc în zona din fața Palatului Vulturul Negru, echipele fluturând steagurile țărilor din care provin: Austria, Finlanda, Germania, Turcia, Suedia ori America.

De pe margine, au fost admirați de orădeni, îndeosebi părinți cu copii, bucuroși să vadă atât de mulți câini la un loc. Unele dintre animale au oferit și mini-spectacole, demonstrând publicului ce știu face, fie că stăteau ridicate pe lăbuțele din spate, fie că țineau chiar ele mini-stegulețe.  

„Aici sunt vedetele”

Ceremonia a fost una scurtă, mai cu seamă că pentru unii câini puzderia de oameni și, mai ales, de semeni de-ai lor, a fost un prilej de agitație.

„Suntem gazda celui mai mare concurs canin sportiv din 2023. În această săptămână o să avem aici, de peste tot din lume, cei mai buni câini care vor face pază, disciplină, urmă, agilitate, obediență și frumusețe. Juriul este de asemenea de peste tot din lume”, a explicat pentru BIHOREANUL Alex Bondar, organizator al competiției din partea Clubului de Ciobănești Belgieni și Olandezi (CCBO) din România.

Bondar este el însuși dublu campion mondial: în 2015, a câștigat aurul alături de cățelușa Dilara, iar anul trecut cu Fala, o cățea a cărei mamă este chiar campioana de acum 8 ani.

La această ediție a campionatului mondial, Bondar nu concurează, însă România este reprezentată de alte echipe din țară. „E prima oară în România când se ține un campionat mondial de genul acesta și ne bucură, aici sunt toate vedetele din lumea chinologică. Pentru noi este o onoare și o provocare, să vedem ce o să facem”, a spus Bogdan Chirovan, din Sfântul Gheorghe, stăpânul lui Vector, unul dintre câinii care concurează pentru România.

Ucrainenii vor să câștige și campionatul, și războiul

La concurs a venit și o echipă cu mai mulți căței din Ucraina. Chiar dacă țara lor este invadată și, de mai bine de un an, este în război cu Rusia, ucrainenii nu au vrut să rateze ocazia de a participa la un campionat mondial, mai cu seamă că, în viața unui câine, perioada optimă pentru concursuri se rezumă la câțiva ani.

„Te antrenezi cu câinele cel puțin 3 ani, iar apoi câinele poate participa la concursuri doar până la 5-8 ani. E foarte important pentru ei să participe, pentru că, dacă nu concurează în acest an, poate toată munca lor se va pierde”, a spus Sasha, una dintre concurentele din Ucraina.

Toți ucrainenii înscriși la campionatul mondial trăiesc chiar în Ucraina, nu sunt oameni care să fi fugit din fața războiului în alte țări europene. Au venit la Oradea cu mașinile și spun că, după competiție, se vor întoarce acasă de îndată, pentru că nu își imaginează viața departe de patria lor.

„Ne dorim victoria și libertatea înapoi. Vrem să câștigăm, și aici, la campionat, și în război”, a mărturisit tânăra, cu ochii înlăcrimați.

Ucraina

Intrarea liberă

Orice bihorean are ocazia să urmărească probele sportive din cadrul campionatului mondial. Acesta se desfășoară la complexul turistic Kings Land, din satul bihorean Ineu, iar intrarea este liberă pentru orice curios, în fiecare zi a competiției.

Programul și detalii despre probe se regăsesc pe site-ul oficial.

Festivitatea de premiere, când se vor afla câinii campioni, va avea loc duminică, în ziua de Paști, de la ora 17, tot la Kings Land.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!