Suporterii orădeni au cunoscut, oficial, noul lot al echipei de baschet CSM CSU Oradea vineri seară, în sala Filarmonicii de Stat. Circa 250 de persoane s-au strâns pentru a se reîntâlni cu jucătorii din sezonul trecut şi pentru a-i cunoaşte pe cei nou-veniţi

În prima parte a galei, pe lângă prezentarea rezultatelor din ultimii ani ai echipei, moderatorul evenimentului, Tomy Kanics, a anunţat că din acest sezon, holul Arenei Antonio Alexe va fi împodobit cu portretele celor mai importante personalităţi ale baschetului orădean. Primele trei persoane au fost anunţate vineri seară.

Hall of fame

Primul portret îi va aparţine baschetbalistului Toni Alexe (foto). Născut la Constanţa, el a devenit orădean la sfârşitul anilor '80, când a făcut parte din echipa de aur a clubului Dinamo Oradea. Înalt de 1,92 metri şi bine clădit, s-a remarcat ca un baschetbalist agresiv şi tehnic, calităţi ce aveau să-i aducă banderola de căpitan a Naţionalei de baschet, pentru care a jucat în peste 100 de meciuri între anii 1997 şi 2002. Vreme de 9 ani s-a stabilit cu familia în Ungaria, unde a jucat între 1995 şi 2000 pentru cluburile Szolnoki Olaj şi Sopron. Întors în ţară, a evoluat între anii 2000 şi 2002 pentru West Petrom Arad.

În anul 2003, după întoarcerea definitivă în România, Toni Alexe a pus, alături de Şerban Sere (actualul preşedinte al clubului CSM CSU Oradea), bazele Clubului Atletic Oradea, un proiect care a reînviat baschetul orădean. Toni a decedat în 21 ianuarie 2005, în urma unui accident de maşină petrecut în timp ce venea spre Oradea, după un joc important în cupele europene cu Asesoft Ploieşti. Acesta a fost înmormântat în oraşul de pe Criş.

"Au trecut 14 ani de când Toni nu mai este, dar mă bucur că Oradea nu l-a uitat. Sunt sigură că acum se uită la voi cu mândrie şi joacă baschet şi acolo, în cer", a transmis soţia sa, Lia Alexe. Mesajul său video a fost redat pe un videoproiector, deasupra scenei Filarmonicii.

Cel de-al doilea portret îi va aparţine fostului jucător al CSM Oradea, William Franklin, care a avut mai multe reveniri la CSM Oradea.

Antrenorul care a ridicat echipa de baschet masculin la nivelul de campioană, Cristian Achim, va fi cel de-al treilea personaj de pe Hall of fame. "Ştim că este foarte greu să ne menţinem campioni, însă vom încerca ca şi în acest sezon să dăm tot ce e mai bun din noi. Suntem pregătiţi", a spus antrenorul, invitat pe scenă.

Noutăţile sezonului

Surprizele noului sezon sunt jucătorii Aaron Brousard (foto), originar din SUA, care va juca pentru prima dată în România, şi Cătălin Baciu, care a evoluat ultima dată la a SCM Timişoara, unde a avut în sezonul precedent 34 jocuri în Liga Naţională şi patru în Cupa României.

În continuare, lotul Campioanei României este format din Giordan Watson, Kris Richard, Tudor Fometescu, Pavle Reljic, Bobe Nicolescu, Sean Barnette, Edward Petrescu, Darius Meluţ, Arturas Valeika, Dragan Zekovic şi Nikola Markovic. 

Cel mai recent succes al "leilor roşii" a fost miercuri, când au câştigat ediţia 2019 a Memorialului Antonio Alexe. Acest meci a fost şi ultimul din perioada de pregătire a campionilor României, de acum urmând să aibă în program doar jocuri oficiale. Distribuită de FIBA (Federaţia Internaţională de Baschet) Europe în primul tur preliminar al BCL (Basket Champions League), echipa pregătită de antrenorul Cristian Achim se va confrunta cu Falco KC Szombathely, campioana Ungariei, în data de 17 septembrie, pe terenul adversarilor.

Manşa secundă este programată pentru 20 septembrie, în Arena Antonio Alexe. În cazul în care vor reuşi să acceadă în turul secund preliminar al BCL, roş-albaştrii se vor întâlni cu BK Ventspils, campioana en-titre a Letoniei, cele două meciuri fiind programate pentru 26 şi 29 septembrie.