Omul de afaceri Horia Simu, supranumit şi "Campionul despăgubirilor", a fost reţinut în noaptea de joi spre vineri de DNA.

Potrivit Digi24.ro, acesta a fost audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi păgubit statul cu 55 de milioane de euro, după ce a primit o despăgubire de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Un teren pentru care cumpărase drepturile litigioase cu doar un milion şi jumătate de euro, a fost supraevaluat, spun procurorii, care au descins joi dimineaţă, la ora 6, în luxoasa locuinţă a omului de afaceri.

Percheziţiile au durat aproape 18 ore, surse judiciare declarând pentru Digi 24 că în interior anchetatorii au găsit o adevărată comoară. Procurorii au inventariat inclusiv numeroasele bijuterii ale omului de afaceri, ceasuri de lux şi peste 150 de tablouri valoroase, semnate de artişti precum Baba, Gheorghe Petraşcu şi Samuel Mutzner. Acestea ar fi fost cumpărate din banii primiţi ilegal drept despăgubiri.

"De ce să le confişte? Nu există niciun motiv să fie confiscate. Nu provin din infracţiuni, sunt tablourile domniei sale cumpărate de-a lungul vieţii", le-a spus jurnaliştilor Florin Surghie, avocatul lui Simu.

Tablourile urmează să fie expertizate de anchetatori, iar pentru ridicarea acestora, anchetatorii au dus zeci de metri de folie pentru ambalat, astfel încât să nu se deterioreze.

Potrivit Digi 24, omul de afaceri este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce i-ar fi influenţat pe membrii comisiei ANRP să-i acorde, în 2008, despăgubiri de 105 milioane de euro pentru un teren din Capitală, dublu faţă de valoarea reală. Suprafaţa de 10 hectare din sectorul 6 al  Bucureştiului a obţinut-o după ce a cumpărat drepturile litigioase contra sumei de 1,5 milioane de dolari. O parte dintre documente din dosarul depus la ANRP ar fi conţinut înscrisuri false, spun procurorii DNA.

"Este total nevinovat, nu ştie pentru ce i se face percheziţia. A aflat că este vorba despre un dosar despre o restituire. A avut o hotărâre judecătorească prin care ANRP-ul era obligat să emită decizia de despăgubire. Domnul Simu nu a făcut altceva decât să cumpere nişte drepturi care erau în litigiu la vremea respectivă", a mai spus avocatul lui Simu.

Procurorii au început urmărirea penală şi în cazul membri care făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor care au avizat operaţiunea sub forma titlurilor de stat la Fondul Proprietatea. Printre ei se numără fosta şefă ANRP, Ingrid Zaarour, sau fostul deputat Theodor Nicolescu, mai notează sursa citată.