Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi anual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Din cele peste 100 de tipuri de HPV descrise până acum, peste 35 au tropism pentru mucoasa anogenitală.

Există tipuri cu risc scăzut (care provoacă condiloame acuminate) şi tipuri cu risc crescut, oncogenice, întâlnite în cancerul de col uterin, dar şi cel de vulvă sau vagin. Unele din virusurile specifice pentru mucoasa genitală pot infecta şi alte mucoase (tractul respirator, cavitatea bucală sau conjunctivele).

În prezent termenul de "infecţie" a fost extins, incluzând şi leziunile precanceroase sau chiar leziunile canceroase ale colului uterin, cancerul de col uterin fiind considerat ca o boală cu transmitere sexuală. Studiile epidemiologice şi de biologie moleculară arată că infecţia cu tipurile de HPV cu risc crescut reprezintă cauza cancerului de col uterin (studiile epidemiologice şi virusologice au confirmat că cel puţin 95% din toate cancerele scuamoase ale colului conţin ADN-HPV).

Transformarea malignă presupune şi existenţa unor cofactori: fumatul, contraceptivele orale, razele ultraviolete, sarcina, alte boli cu transmitere sexuală (Chlamydia, gonococul), infecţia cu HIV/SIDA şi un comportament sexual atipic (parteneri multipli, contact sexual înainte de 16 ani).

ATENŢIE!

De cele mai multe ori infecţia cu HPV este asimptomatică, având o durată medie de 8 luni şi nu lasă niciun fel de sechele. Papiloamele din zona genitală sunt asemănătoare florilor de conopidă, cu dimesiuni variind de la 1-2 mm la zeci de centimetri. La femei pot apărea pe vulvă, clitoris, vagin, anus sau coapse. La bărbaţi se pot întâlni pe vârful penisului, scrot, anus şi coapse. Sunt foarte contagioase şi se transmit prin contact sexual.

Rareori (mai ales când au dimensiuni mici) pot dispărea spontan, dar de cele mai multe ori necesită intervenţia medicului, fiind tratate de ginecolog sau dermatolog (unguente care se aplică local, antivirale sistemice, electrocauterizare sau chiar intervenţie chirurgicală). Chiar şi după ce au fost complet vindecate, papiloamele pot reapărea în zona iniţială sau în altă parte.

REŢINEŢI!

Pe plan mondial, cancerul de col uterin reprezinta a 2-a cauză de mortalitate prin cancer la femei. Deşi frecvenţa şi mortalitatea sunt ridicate, cancerul de col poate fi prevenit şi vindecat cel mai eficient dintre toate cancerele. Programele de screening pentru cancerul cervical urmăresc descoperirea leziunilor premaligne şi se bazează în continuare pe examenul citologic (testul Papanicolau). Din cauza legăturii puternice dintre infecţia cu anumite subtipuri de HPV şi apariţia cancerului cervical, s-a introdus testarea HPV.