Tragic e că, în momentul diagnosticării, doar 20% din pacienţi se află într-un stadiu localizat al bolii, în timp ce la 25% boala este extinsă la ganglionii limfatici regionali, iar 55% au deja metastaze la distanţă. Chiar şi la cei cu stadiul localizat, supravieţuirea la 5 ani de la depistare este de doar 30% la bărbaţi şi de 50% la femei. Aceste proporţii se menţin nemodificate semnificativ în ultimii ani, această boală fiind o problemă serioasă de sănătate în toată lumea.

Factorul de risc major este fumatul. Riscul de a face cancer pulmonar este de 13 ori mai mare la fumătorii activi şi de 1,5 ori mai mare la cei expuşi pasiv la fumul de ţigară faţă de nefumătorii neexpuşi. Se presupune că poluanţii industriali şi de mediu - ca de exemplu azbestul, radioactivitatea, cromul, oxizii de fier etc - ar avea un rol favorizant, alături de fumat, în apariţia bolii. Despre manifestările clinice, diagnosticul, tratamentul şi profilaxia bolii, în numărul viitor.

Atenţie!

Există o relaţie doză-efect între frecvenţa deceselor prin cancer pulmonar şi numărul ţigărilor fumate, astfel încât riscul este crescut de 60-70 de ori la un bărbat care fumează două pachete pe zi de 20 de ani, comparativ cu un nefumător. Dimpotrivă, şansa de a dezvolta boala scade odată cu renunţarea la fumat, dar nu ajunge niciodată la nivelul unui nefumător. Creşterea numărului de cazuri de boală la femei este de asemenea asociată cu creşterea fumatului.

Reţineţi!

Histologic se disting 4 tipuri de cancer pulmonar: scuamos (35% din cazuri), adenocarcinom (20%), cu celule mari (20%) şi cu celule mici (25%). Aproape 90% din pacienţii cu cancer pulmonar de orice tip histologic sunt fumători, în timp ce nefumătorii care totuşi dezvoltă boala fac de obicei adenocarcinom (la aceştia se pune şi problema existenţei unei tumori primare cu altă localizare). Cancerele de tip scuamos şi cele cu celule mici formează de obicei tumori centrale cu extindere în interiorul bronşiilor, în timp ce adenocarcinoamele şi cele cu celule mari formează nodului sau tumori periferice cu interesare pleurală.