Articol realizat cu sprijinul Dnei Dr. Kollák Erzsébet, medic specialist radioterapie, MedEuropa Oradea.

Anual, 12.000 de români află că suferă de cancer pulmonar. Trei sferturi dintre ei sunt bărbați, astfel ca acesta este cel mai frecvent cancer diagnosticat în rândul persoanelor de sex masculin. În fiecare an, aproximativ 10.000 de români mor din cauza bolii, potrivit datelor puse la dispoziție de raportul Globocan 2020, publicat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului.

Cancerul pulmonar este o afecțiune anatomopatologică ce este caracterizată printr-o creștere a celulelor maligne - canceroase - la nivelul plămânilor (bronhiilor sau alveolelor pulmonare). Tumorile maligne pot invada şi distruge ţesuturile şi organele învecinate sau pot metastaza, ceea ce înseamnă că se extind si la alte organe. În funcție de această extindere, o comisie oncologica va determina stadiul in care se află cancerul pulmonar și va lua o decizie terapeutică.

Există mai multe tipuri de cancer pulmonar. Cele mai frecvente sunt:

- cancerul pulmonar fără celule mici (Non-small cell lung cancer, NSCLC),  întâlnit în aproximativ 75% dintre cazuri;

- cancerul pulmonar cu celule mici (Small cell lung cancer, SCLC).

Cele mai bune investigații care conduc către diagnostic sunt: computer tomograf (CT) de torace, bronhoscopie cu sau fără biopsie, probe funcționale respiratorii, analize de sânge și markeri tumorali. Biopsia poate fi obținută prin bronhoscopie, mediastinoscopie, chirurgie video-asistată sau chirurgie prin abord clasic, puncție transparietală ghidată CT sau ecografic, totul fiind legat de o serie întreagă de variabile.

Când este indicată radioterapia

„Radioterapia distruge celulele canceroase cu ajutorul radiațiilor ionizante țintite la nivelul formațiunii tumorale. Este o modalitate terapeutică de bază pentru tratamentul cancerului pulmonar, pe lângă tratamentul chirurgical și cel oncologic. Aceasta implică țintirea țesutului tumoral cu fotoni de energii înalte, în scopul distrugerii acestuia”, susține Dr. Kollák Erzsébet, medic specialist radioterapie în cadrul MedEuropa Oradea.

Tipul de radioterapie se stabilește în funcție de stadiul bolii:

- neoadjuvantă, adică înainte de operație, cu scopul de a reduce volumul tumoral;

- adjuvantă (după operație), în cazurile în care marginile de rezecție nu sunt libere de celule canceroase sau ganglionii sunt afectați și tumoara primară depășește o anumită mărime;

- definitivă, cu scop curativ, fără să fie urmată de operație;

- monoterapie, când radioterapia se administrează fără asocierea altor tratamente oncologice;

- radio-chimioterapie (combinația celor două tipuri de tratament, radioterapie și chimioterapie), care poate fi atât de tip neoadjuvant, adjuvant, cât și definitiv. Aceasta se poate administra secvențial (după un ciclu de chimioterapie și urmat de încă două cicluri de chimioterapie după terminarea RCT) sau concomitent cu chimioterapia;

- paliativă, cu scopul de a îmbunătați calitatea vieții prin scăderea simptomelor (controlul durerii, oprirea sângerării, decompresia căilor bronșice);

- preventivă (PCI) - iradierea preventivă a craniului în cazul cancerului pulmonar cu celule mici.

Numărul de ședințe de radioterapie: în funcție de ce se stabilește

Numărul de ședințe de radioterapie variază între o singură ședință și 35 de ședințe - câte o ședință pe zi, de luni până vineri.

Stereotaxia extracraniană  - radiochirurgie - este tratamentul prin care se administrează cu foarte mare precizie doze mari de iradiere în volumul tumoral țintă, reducând în același timp doza primită de țesuturile sănătoase din vecinătate. Acest tip de tratament dă randament în special la tumorile de mici dimensiuni și se fac între una, până la șase ședințe.

O singură ședința de radioterapie în doză de 8 Gy se administrează paliativ în cazul metastazelor osoase. Cu scop paliativ, în funcție de localizare, putem indica una, până la zece ședințe de radioterapie.

În celelalte cazuri, în funcție de tipul histopatologic, de mărimea și localizarea tumorii, dar și de indicație (adjuvant, neoadjuvant, definitiv etc.), se indică între 25 și 35 de ședințe de radioterapie.

Efecte pozitive ale radioterapiei

„În ultimul deceniu, în domeniul radioterapiei s-au înregistrat numeroase progrese și s-a produs o tranziție de la iradierea volumelor mari (care includeau și țesuturi normale) la o iradiere țintită pe volumul tumoral (care în prezent poate fi identificat foarte bine folosind metodele imagistice moderne - tomografie computerizată, tomografie cu emisie de pozitroni, imagistică prin rezonanță magnetică). Metodă de iradiere VMAT (Volume Modulated Arc Therapy) reprezintă o tehnică modernă de IMRT (Intensity Modulated Rradiation Therapy), în care tratamentul este administrat prin rotirea unui fascicul de radiație în jurul pacientului. Astfel, avem remisie tumorală cu efecte adverse minime″, completează Dr. Kollák Erzsébet, medic specialist radioterapie în cadrul MedEuropa Oradea.

Efecte adverse există și pot fi generale, mai exact oboseală, dar și locale, doar în zona iradiată. Acestea din urmă sunt acute și tardive. Efectele adverse acute apar în timpul tratamentului. Dintre acestea, menționăm dureri în piept, tuse iritativă, care poate provoca spută cu sânge, dificultate la înghițire, căderea părului în zona iradiată, roșeață și durerea pielii (radiodermita). Efectele adverse locale tardive, care pot să apară la 3-6 luni după terminarea radioterapiei, sunt pneumonita de iradiere (apare la 4-12 săptămâni postiradiere - o inflamație sterilă a plămânilor) și fibroza pulmonară de iradiere (apare la 6-12 luni după radioterapie).

Sfaturi înainte de radioterapie

- evitarea alimentelor iritative (băuturi carbogazoase, alimente picante sau acide), care pot irita mucoasa esofagului și grăbi apariția disfagiei (dureri la înghițire);

- fumatul și consumul de alcool agravează efectele adverse;

- se recomandă purtarea hainelor de bumbac, mai lejere, care nu irită pielea;

- înainte de radioterapie, nu se administrează nimic pe piele (cremă, deodorant etc.)

- la apariția efectelor adverse, pacientul se adresează medicului curant;

- pacientul iradiat nu este radioactiv (nu iradiază);

- ședința de radioterapie nu doare, nu se simte și durează aproximativ 15-20 de minute.

Centrul de Radioterapie și Oncologie MedEuropa din Oradea oferă bolnavilor de cancer consultații și tratament gratuit, cu decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate. Unitatea medicală pune la dispoziția pacienților o echipă de specialiști formată din radioterapeuți, oncologi medicali, fizicieni medicali și asistenți cu experiență în abordarea pacientului oncologic.

Centrul MedEuropa din Oradea este situat pe Strada Constantin Brâncoveanu, nr. 59, iar programările se pot efectua printr-un apel la Call Center-ul MedEuropa - 021 9971. Clinicile MedEuropa sunt centre medicale certificate DEKRA pentru implementarea bunelor practici ale ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2 și a cerințelor locale stipulate de Guvernul României.

(advertorial)