Deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean, este convins că "ceva nu miroase bine în politica românească". De la tribuna Parlamentului, acesta a cerut, marţi, transpunerea urgentă a unei directive europene din 2014, care stabileşte reguli stricte privind evaluarea impactului asupra mediului, şi care încă nu se regăseşte în legislaţia românească. Tocmai de aceea, a arătat Dehelean, o fermă precum este cea de porci din Ioşia pretinde o nouă autorizaţie, deşi împute oraşul.
Dacă ar fi implementată această directivă, a susţinut Dehelean, părerea cetăţenilor ar avea o mai mare greutate în autorizarea proiectelor care îi afectează direct, agenţiile de mediu ar fi dotate cu instrumente de măsurare şi analiză şi ar fi legiferate praguri peste care nu este tolerat disconfortul olfactiv. Altfel spus, ar exista soluţii pentru orădenii care acum se opun reautorizării fermei Nutripork!
"Oradea se luptă de câţiva ani cu mirosurile insuportabile care vin de la o fermă de porci - orădenii au făcut reclamaţii, au semnat petiţii, au protestat, au participat la dezbateri publice, toate degeaba. Ferma de porci împute la propriu viaţa celor care locuiesc în zonele adiacente. Zilele acestea lucrurile sunt cu atât mai discutate cu cât ne apropiem de o reautorizare a fermei care se pare că se va face în absenţa oricăror măsuri care ar permite orădenilor să respire aer curat", a declarat Dehelean în faţa colegilor din Parlament, conform unui comunicat de presă transmis miercuri de USR Bihor.
Deputatul a amintit că legislaţia românească nu prevede limite în poluarea olfactivă, dar şi că, în cazul Nutripork, nu sunt monitorizate emisiile de hidrogen sulfurat din aer şi nu se fac analize de sol din punct de vedere bacteriologic. "Consider că este un eşec major al statului să tolereze şi să protejeze astfel de situaţii,fie prin legislaţie lacunară, fie prin lipsa legislaţiei, fie prin aplicarea greşită a legii. Sănătatea este pusă în pericol, calitatea vieţii are de suferit iar oamenii suferă frustrarea de a nu avea niciun cuvânt de spus în privinţa mediului în care trăiesc", a mai spus Dehelean.