În această perioadă de criză politică la nivel guvernamental, revin în discuție ipotezele în care poate înceta madatul guvernului acordat în urma votului de investitură din parlament.
În urma revizuirii din 2003, Constituția României este mult mai strictă cu privire la situațiile în care poate înceta acest mandat, primul ministru neputând fi revocat nici de președinte și, cu atât mai puțin, de partidul care l-a propus.
Astfel, conform art. 110 din Constituția României, guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale. Cu toate acestea, guvernul poate fi demis prin moțiune de cenzură de către parlament sau își încetează mandatul atunci când primul ministru demisionează.
În cazul în care primul ministru este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, președintele desemnează un prim ministru interimar dintre membri Guvernului pentru perioada respectivă.
Conform art. 107 din Constituție, Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru. Ca atare, rezultă că, în ipoteza în care primul ministru nu demisionează chiar și în situația în care toți membri guvernului își depun mandatul, este nevoie de o moțiune de cenzură pentru demiterea guvernului.
Conform articolului 113 din Constituție, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură.
În ipoteza admiterii moțiunii de cenzură, președintele este obligat să reia consultările cu partidele politice în vederea desemnării unui alt candidat la postul de prim ministru care, dupa ce va forma un guvern, va trebui să obțină votul de investitură a parlamentului. Dacă doi candidați sunt respinși de parlament, președintele poate declanșa alegeri aticipate prin dizolvarea parlamentului.
În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă, primul ministru va trimite președintelui noile nominalizări pentru funcțiile de miniștri.