Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a amintit că, potrivit unei decizii a Comisiei Europene, începând din 1 februarie 2022, persoanele în cazul cărora au trecut mai bine de 9 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare (două doze în cazul Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, respectiv o doză în cazul Johnson & Johnson) nu vor mai putea călători fără restricţii între statele Uniunii Europene.

Rafila a vorbit despre expirarea valabilităţii certificatelor digitale Covid strict pentru călătorii într-o emisiune la Europa FM.

În schimb, conform deciziei luate la nivel european, persoanele care s-au vaccinat şi cu doza booster vor putea folosi în continuare certificatele cu cod QR pentru călătorii, la fel şi persoanele care s-au vaccinat mai recent cu schema completă, deci pentru care n-au trecut cele 270 de zile de la doza a doua.

"Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-şi facă vaccin (n.r. - şi doza booster, pentru călătorii) pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză", a exemplificat ministrul Sănătăţii vizavi de regulile de călătorie în Europa.

Conform site-ului oficial europa.eu, perioada de acceptare a certificatelor, în scopul călătoriei între ţările UE, nu este inscripţionată pe certificatul digital în sine. În schimb, conform directivei ofiicale aplicaţiile mobile folosite pentru verificarea codurilor QR vor fi actualizate astfel încât, pentru trecerea dintr-un stat în altul, acele aplicaţii vor indica dacă un certificat este "expirat" sau nu.

Pe de altă parte, ministrul Alexandru Rafila a făcut comentarii pe marginea valului de infecţii Omicron, spunând că în 2022 pandemia s-ar putea încheia. "Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că aşa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini creşte, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că aşa este şi mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută şi atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgenţă mondială, globală, de sănătate publică", a declarat Rafila la Europa FM.