Premierul Florin Cîţu a făcut, luni, noi precizări privind relaxarea restricţiilor provocate de pandemia de Covid-19, spunând că asta depinde de rata de vaccinare.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, prim-ministrul a mai precizat că, din punctul său de vedere, românii care s-au vaccinat "nu mai prezintă un risc în societate şi ar trebui să aibă o viaţă normală". 

Întrebat dacă se va renunța la purtarea măștii în localitățile unde rata de vaccinare trece de 50%, șeful Guvernului a evitat un răspuns tranșant: „Nu am un răspuns în acest moment”.

"Nu este o coincidenţă că avem o rată a infectării în scădere, semnificativ, în acelaşi timp în care vedem şi o creştere a ratei de vaccinare. Ele merg mână în mână. Este nu doar o corelaţie, este şi o relaţie de cauzalitate de la vaccinare către rata de infectare în scădere", a declarat Cîțu.

Premierul a mai spus că el crede în continuare că se poate atinge ţinta de 5 milioane de români vaccinaţi până la 1 iunie. Duminică, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că nu crede că vor fi 5 milioane de români vaccinaţi cu ambele doze până la acel moment.

"Când avem un obiectiv ambițios sunt multe voci care spun că nu se poate. De 30 de ani auzim că nu se poate. Eu am spus că se poate și veți vedea că se poate", a comentat el. Întrebat dacă cei 5 milioane vor avea ambele doze sau vor fi printre ei şi vaccinaţi şi cu o singură doză, Cîţu a evitat un răspuns, spunând doar că vor fi vaccinaţi. 

Cu acelaşi prilej, premierul a anunţat că de săptămâna viitoare toţi miniştrii vor ieşi în teren, pentru a contribui la promovarea campaniei de vaccinare.