M-am întrebat de multe ori: unde se opreşte obligativitatea şi începe voluntariatul şi care este spaţiul în care cele două se întâlnesc?

O autoritate publică are obligaţia să gestioneze banii publici în modul cel mai eficient şi să ofere locuitorilor servicii pe măsura veniturilor prezente şi viitoare. În egală măsură, locuitorii unui oraş îşi plătesc taxele la timp pentru că aşteaptă la schimb şosele mai bune, servicii medicale de calitate, un învăţământ performant etc. În ambele situaţii, aşteptările sunt reglementate prin lege, care ne impune ce, cum şi când să facem. Până aici, totul e obligatoriu.

Recent, o iniţiativă de strângere de fonduri pentru completarea necesarului medical dintr-un spital s-a împotmolit înainte să înceapă, pentru că managementul a refuzat sprijinul. Nu era obligat să îl accepte, la fel cum nici iniţiatoarea proiectului nu era obligată să îl ofere. Legea nu îi obligă pe niciunul; aici apare responsabilitatea, care din păcate nu a venit din ambele părţi. Obligativitatea şi voluntariatul aveau o şansă să se întâlnească în spaţiul oferit de responsabilitate.

Pe 2 iunie, la Swimathon Oradea, responsabilitatea va fi lansată la apa bazinului olimpic. Vor face valuri peste 400 de înotători pentru 26 iniţiative cetăţeneşti. Vor fi susţinuţi de copii, părinţi, vecini, colegi, prieteni, de toţi cei care empatizează cu nevoia căreia i se adresează fiecare iniţiativă. Legea nu-i obligă pe niciunul. Îi determină doar propria conştiinţă, moralitate şi umanitate.

Vă invit într-o zi de duminică să şi dăm, nu doar să cerem. Haideţi să facem mai mult decât este obligatoriu, pentru că în felul acesta comunitatea noastră va câştiga pe termen lung.

Atunci când nu te mai simţi obligat, eşti propriul tău stăpân. Ne vedem la Swimathon Oradea 2019!

Sorin Constantin
Preşedinte
Fundaţia Comunitară Oradea