În 29 mai 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre interpretativă, care va fi obligatorie de la data publicării ei în Monitorul Oficial, prin care a stabilit cum se aplică prescripția pentru amenzile aplicate cetățenilor români în străinătate.

Trebuie precizat că amenzile pe care un cetățean român le poate primi în străinătate sunt de două feluri: penale, în cazul faptelor mai grave sau în cazul unor state în care noțiunea de „penal” este mult mai largă decât cea din România și include aproape orice încălcare a legii (cum este, spre exemplu, cazul Franței), sau administrative, pentru ceea ce noi cunoaștem drept contravenții în statele care au un sistem asemănător cu al nostru.

Toate aceste amenzi, pentru a putea fi executate pe teritoriul României, trebuie recunoscute de către instanțele penale române, după o procedură prevăzută într-o lege ce reglementează cooperarea juridică în materie penală.

Înalta Curte a stabilit că termenul de prescripție a executării acestor amenzi este fie cel din codul de procedură penală, în cazul amenzilor penale, fie cel din codul de procedură fiscală, în cazul amenzilor administrative.

În aceste condiții, executarea amenzilor administrative, care sunt considerate creanțe fiscale, se va prescrie în termenul de 5 ani prevăzut de legislația fiscală, în timp ce, tipic românesc, sancțiunile teoretic mai grave, respectiv amenzile penale aplicate de instanțele altor state, se vor prescrie în termenul de 3 ani prevăzut de codul penal român.

În ceea ce privește data de la care curge termenul de prescripție, Instanța Supremă a stabilit că acesta este dat de data rămânerii definitive a hotărârii pronunţate de autorităţile din statele membre prin care s-a aplicat sancţiunea pecuniară. Ca atare, nu prezintă relevanță data recunoașterii sancțiunii de către instanța penală română, ci data aplicării sale de către autoritatea străină.

Trebuie precizat și faptul că nu întotdeauna aplicarea se face de către o instanță, ci putem fi și în prezența unor amenzi aplicate de către organe administrative - cum ar fi, spre exemplu Poliția, în cazul amenzilor rutiere. În aceste cazuri, termenul de prescripție se calculează de la data la care a expirat termenul de contestare a amenzilor la instanță.
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!