În timp ce mai multe ţări europene au anunţat că vor ridica o parte din restricţiile impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, iar directorul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu Cercel, s-a grăbit să anunţe un plan pentru perioada de după relaxarea măsurilor din România, autorităţile spun că în perioada imediat următoare nu se pune problema schimbării regulilor din ţara noastră.

Streinu Cercel, cu gândul la „Vacanţa Mare”

Fără să fie clar dacă cineva i-a cerut asta, doctorul Adrian Streinu Cercel, director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, a propus, luni, un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială.

Streinu Cercel şi-a intitulat planul “Programul “Vacanţa Mare” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19” şi, în ciuda numelui bizar ales, a propus o regulă dură pentru românii care au peste 65 de ani: izolarea lor completă pentru o perioadă de 3 luni, izolare care ar urma să se facă la domiciliu sau prin relocare într-o casă liberă ori relocare instituţionalizată.

Pentru românii care au între 40 şi 65 de ani, şeful Institutului „Matei Balş” a propus „izolare totală acolo unde e posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30”.

Adrian Streinu CercelChiar dacă e de profesie medic, Streinu Cercel (foto), un apropiat al PSD, a propus şi măsuri organizatorice, precum „constituirea Guvernului anti-pandemie”, şi financiare, fără a argumenta cum ar putea fi ele implementate ori care vor fi efectele: „TVA-ul va fi oprit, că taxele vor fi suspendate pentru toată lumea. Industria alimentară va funcţiona non-stop, Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare etc vor funcţiona non-stop și toate costurile vor fi decontate de Stat nu de cetăţeni”.

Potrivit Digi24, dr. Streinu Cercel a confirmat că documentul este o propunere oficială a Institutului „Matei Balş”, transmisă Guvernului României.

Nu în perioada imediat următoare

Proiectul lui Streinu Cercel n-a fost comentat direct de Guvern ori de alte autorităţi. În schimb, Grupul de Comunicare Strategică a transmis o serie de precizări cu privire la propunerile referitoare la eventuale măsuri de relaxare a restricţiilor, arătând că o asemenea decizie nu este încă luată în calcul.

„Măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară”, a transmis GSC.

Autorităţile arată că dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricțiilor trebuie să țină cont de evoluția epidemiologică și de necesitatea prevenirii riscurilor referitoare la un alt val de infectare.

„În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor”, a mai transmis GSC.

Totodată, într-un interviu la Digi24, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că sub nicio formă nu se poate vorbi acum de relaxarea măsurilor din România. Potrivit acestuia, ţara nu a atins încă vârful pandemiei, iar următoarele 7-10 zile sunt foarte importante, în analiza evoluţiei pandemiei.

Ce fac alţii

Pe de altă parte, mai multe ţări europene au anunţat că vor ridica o parte din restricţii, pentru a da o gură de aer economiei. Trebuie menţionat însă că unele din aceste state au impus măsuri mai dure decât România.

De pildă, în Germania, începând de luni, s-au redeschis magazinele mici, iar din 4 mai se doreşte redeschiderea şcolilor şi a saloanelor de coafură. În Italia, s-au redeschis librăriile, spălătoriile şi unele benzinării, în Austria s-au redeschis magazinele mici şi grădinile publice, iar în Danemarca au început să funcţioneze iar şcolile primare. Franţa şi-a propus un plan de relaxare începând din 11 mai.