În România ar urma să fie eliberate noile cărți de identitate electronice (CIE) încă din acest an, după cum prevede un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

În prezent, buletinul electronic se eliberează în județul Cluj, în cadrul unui proiect pilot, însă până la finalul anului 2023 va fi extins în toată țara. Asta înseamnă că, în toate județele, românii vor putea opta pentru varianta electronică, atunci când vor fi nevoiți să își schimbe cartea de identitate.

Cu dimensiuni mai reduse și cu mai puține informații tipărite, CIE nu vor afișa locul nașterii și domiciliul, date înregistrate exclusiv pe cip. Asta înseamnă că românii nu vor mai trebui să își schimbe buletinul, când schimbă domiciliul.

Proiectul de act normativ mai prevede că eliberarea unui buletin nou va costa 67 de lei, preț care va fi suportat de stat. Prin PNRR au fost alocate 200 de milioane de euro special pentru asta.

În cadrul proiectului pilot, clujenii trebuie să plătească pentru eliberarea CIE, iar Guvernul ia în calcul să stabilească o modalitate de restituire a acestor bani.

Documentele supuse dezbaterii publice mai prevăd că românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea cărții de identitate electronice (CIE), iar pentru copiii până în 12 ani, cărora li se poate face buletin la cerere, nu se vor colecta amprente.

Noua carte electronică de identitate va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997. Românii vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!