Anunțat și amânat de câțiva ani, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), care va obliga românii să plătească o garanție de 0,50 lei la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase va deveni funcțional din 30 noiembrie 2023, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna, joi, într-o conferință de presă.

Producătorii de ambalaje și comercianții trebuie să se înscrie în SGR până la sfârșitul lunii februarie a acestui an, iar dacă nu o vor face, vor lua amenzi între 20.000 și 40.000 lei.

„Sistemul este funcţional. Sunt deja firme care s-au înscris, iar până la sfârşitul lunii februarie trebuie să se înscrie toate firmele producătoare şi toţi comercianţii din acest sistem, în caz contrar sunt pasibili de amendă. Amenda este între 20.000 şi 40.000 lei pentru fiecare companie care pune astfel de produse pe piaţă şi nu se înscrie în sistemul informatic şi pentru fiecare comerciant care vinde direct către consumatori asemenea bunuri şi nu se înscrie în sistemul informatic”, a declarat Tanczos.

Ministrul a precizat că SGR va deveni funcțional începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar din acel moment consumatorii vor plăti garanția de 50 de bani, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

Pentru gestionarea acestui sistem, a fost înființată compania RetuRo, care are ca acționari producătorii, comercianții și Statul Român, cu un aport de 20%.

„Cea mai importantă solicitare venită din mediul privat a fost ca acest sistem să fie gestionat de mediul privat, nu statul să fie cel care administrează sistemul SGR, ci să lăsăm profesioniştii să se ocupe de această problemă. Motiv pentru care Hotărârea de Guvern spune că ReturRO sau compania care, până la urmă, a fost câştigătoarea acestei licitaţii, trebuie să fie formată din reprezentanţii producătorilor, reprezentanţii comercianţilor mari, mici, cum se organizează, respectiv statul care intră cu 20% în această companie. Anul trecut, în august, a avut loc desemnarea acestei companii în mod oficial, moment în care am putut începe, practic, implementarea proiectului. Astăzi, această companie este în stadiul în care a anunţat colectarea tuturor informaţiilor printr-un sistem informatic cu privire la toţi producătorii şi toţi retailerii care activează pe piaţa unde se produc şi se pun în vânzare produse ambalate pe sticle PET şi aluminiu între 0,1 şi 3 litri", a afirmat Tanczos.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!