Târgul Internaţional de Veşminte, Icoane, Statuete, Cărţi şi Obiecte Bisericeşti "Catholic Expo" a fost deschis joi, la sala de jocuri a Universităţii Oradea, cu discursuri şi rugăciuni susţinute de Prea Sfinţitul Laszlo Bocskei, episcop diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, şi de Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care s-au rugat şi au mulţumit organizatorilor pentru că au decis să organizeze acest târg la Oradea. La festivitatea de deschidere a luat parte şi episcopul Bosak Nandor, al Debreţinului şi de Nyiregyhaza, dar şi preoţi şi credincioşi catolici şi ortodocşi.

Premieră europeană

"Noi am organizat în fiecare an asemenea târguri, dar cu specific ortodox, la Cluj, Bucureşti şi Iaşi. Anul acesta am hotărât să organizăm, în premieră, acest eveniment şi pentru romano-catolici şi greco-catolici", a declarat pentru BIHOREANUL Gabriela Olaru, din partea firmei Media Scai, organizatorul evenimentului.

Potrivit lui Andrei Epure, responsabilul PR al companiei, organizarea evenimentului în oraşul de pe Criş se datorează faptului că "Oradea este un oraş interconfesional, cosmopolit, deschis spre toleranţa religioasă", în urma analizei structurii religioase a populaţiei.

Pentru prima dată în România, producători şi importatori de obiecte bisericeşti şi mănăstiri cu tradiţie din 5 ţări (Austria, Italia, Ungaria, Grecia, Ucraina şi Romania) expun veşminte, icoane, clopote şi candelabre, iconostase, devoţionale, statuete de mari dimensiuni, maşini de brodat cu soft bizantin, carte şi revistă creştină, destinate atât romano-catolicilor, greco-catolicilor cât şi ortodocşilor.

"Târgul este o premieră chiar şi pentru spaţiul european creştin, datorită caracterului său ecumenic. Este singurul târg internaţional inerconfesional, la care participă atât producători de obiecte religioase latine (necesare clerului şi credincioşilor romano-catolici şi greco-catolici) cât şi producători de obiecte religioase bizantine (necesare preoţilor şi credincioşilor ortodocşi)", a mai afirmat Epure.

Toaca bate singură

Inedite sunt în cadrul evenimentului candelele care sfidează forţa gravitaţiei cu ajutorul câmpului magnetic, dar şi hainele arhiereşti care au 96 de culori pe centimetru pătrat şi nasturi cu cristale Swarovski. "Toaca electronică e invenţia turnătoriei de clopote Bing Beng, care este unică în lume, şi care bate singură. Tot o premieră e la noi şi vinul liturgic, folosit la împărtăşanie, adus din Grecia, din insula Santorini. Este vinul folosit şi de călugării de pe Muntele Athos", a declarat Epure.

Curioşii au posibilitatea chiar să deguste vinul expus în standurile comercianţilor.

La târg iau parte aproximativ 40 de expozanţi şi participă, printre alţii, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, Editura Diecezană, dar şi alte instituţii ale Bisericii. La eveniment va fi prezent şi un expozant de cărţi religioase pentru copii.

Târgul poate fi vizitat până sâmbătă, 11 septembrie, între orele 10 şi 18. Intrarea este liberă.