Candidat pe lista PSD Bihor la Senatul României, fostul director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale Bihor, Felix Cozma, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, una din preocupările sale, în cazul în care va deveni parlamentar: piaţa forţei de muncă şi salariile bihorenilor.

"Eu consider că în momentul de faţă este foarte important să vedem că este o lipsă acută a locurilor de muncă în România şi că este nevoie să facem un studiu să vedem cum reuşim să avem mai multe locuri de muncă bine plătite", a declarat Cozma. În acest context, el a prezentat şi cifrele care caracterizează acum Bihorul: şomaj de 4,79% şi salarii medii de doar aproximativ 400 euro.

Previziunile, obligatorii

PSD-istul a şi enumerat câteva măsuri pe care, dacă devine parlamentar, vrea să le aplice: definirea clară a profilului ocupaţional al judeţului, corelarea între programele de studii din şcoli şi universităţi şi cererea angajatorilor, respectiv proiectarea pieţei muncii. "În prezent se răspunde doar la cereri de moment. Trebuie gândită o iniţiativă legislativă astfel încât să fim proactivi, să studiem piaţa forţei de muncă şi să fim mai predictibili", a declarat Cozma, arătând că o instituţie sau o asociere de instituţii ar trebui obligate prin lege să facă previziuni, adică să identifice pe termen lung ce angajaţi se vor căuta în fiecare judeţ, astfel încât şcolile şi universităţile să îi pregătească din timp.

Ca să-şi întărească spusele, Cozma a arătat că la Forumul Economic Mondial de la Davos, de la începutul anului 2016, specialişti de renume au demonstrat că 65% din elevii de şcoală primară de azi vor avea meserii care încă nu există, dar şi un studiu al Comisiei Europene din 2014 care arată că 41% din angajaţii României sunt "analfabeţi digital". "Dacă nu vom înţelege că trebuie să învăţăm copiii să folosească tehnologia, mai ales în mediul rural, vom avea o mare problemă", a subliniat Cozma.

Candidatul PSD a spus că, dacă va deveni parlamentar, îşi doreşte să lucreze pe cele trei domenii în care are experienţă: muncă, protecţie socială şi familie. "Vreau proiecte pozitive, nu o să mă vedeţi că atac administraţia publică locală sau centrală pe teme care nu ajută bihorenii foarte mult", a precizat politicianul.

Aşteaptă scuze de la Suciu

Totuşi, Felix Cozma a precizat că nu poate să nu taxeze o declaraţie a unui adversar politic, mai precis a medicului ginecolog Nicolae Suciu, candidat PNL Bihor la Senatul României, care, la lansarea candidaturilor PNL, a vorbit despre problema naşterilor premature, spunând că cei născuţi înainte de 36 de săptămâni devin "copii neadaptaţi social, delincvenţi".

"Eu am un studiu făcut de o companie britanică de specialitate care spune că un copil născut prematur poate să aibă probleme de integrare în societate, este mai timid, comunică mai greu. Dar a spune că sunt delincvenţi, fără să te bazezi pe un studiu, eu cred că e o mare greşeală. Trebuie să-şi ceară public scuze!", a spus PSD-istul.

Cozma a mai spus despre Suciu şi că, dacă va deveni parlamentar, nu va veni la finalul săptămânii acasă, la Oradea, pentru simplul motiv că, deşi este bihorean la origine, s-a mutat în Bucureşti de câteva decenii. "Eu vreau să fiu cel care în momentul în care spune că pleacă acasă de la Parlament, vine în Oradea. Şi voi fi omul care în următorii 4 ani voi fi aici şi voi putea să ascult problemele orădenilor şi bihorenilor, nu o dată la 4 ani de zile", a spus candidatul PSD.

Felix Cozma a mai ţinut şi să precizeze, pentru cei care nu îl cunosc, că are 36 de ani, este căsătorit, are doi băieţi şi a luat decizia de a candida la Senat deoarece crede în resuscitarea clasei de mijloc a României.