Noutate-n târg: celebra ţărănistă Doina Ţibu, "doamna de fier" care în perioada 1996-2000 a condus Oradea din poziţia de consilier al primarului liberal Mihai Sturza, apoi emigrată în Canada cu soţul său, fostul prefect Valerian Ţibu, a încercat să revină în politica locală prin intermediul fiului, Călin Ţibu.

Stabilită la Ottawa, Doina Ţibu a devenit un fel de lider USR Diaspora în ţara adoptivă, iar fiul s-a întors în Oradea în urmă cu doi ani şi s-a înscris în USR Bihor, ba şi-a şi depus candidatura pentru un loc pe lista pentru alegerile locale de anul viitor, la Consiliul Judeţean.

Socoteala i-a fost dată peste cap, însă, de câţiva colegi USR-işti nemulţumiţi de trecutul... penal.

Bihorel a aflat că unul dintre aceştia a descoperit că Ţibu jr fusese condamnat în 2018, pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat şi sub influenţa unor substanţe interzise, la 11 luni de închisoare cu suspendare, cerând şi obţinând excluderea sa de pe listă, pe motiv că e "penal". Fie şi din pricini de infracţiuni rutiere...

UPDATE: Precizări de la Călin Ţibu

Într-un drept la replica transmis redacţiei, Călin Ţibu apreciază că premiul lui Bihorel „contine informatii eronate si interpretabile”. „In fapt, m-am repatriat in ianuarie 2017, data condamnarii a fost 23.05.2017, pentru o faptă comisa in octombrie 2015, survenita in decursul unei vizite temporare in Romania. Daca, in cazul condamnarii pentru conducerea unui vehicul neinmatriculat ati redat corect textul legii, as dori sa rectificati acest lucru si pentru a doua fapta comisa: conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante”, arată Ţibu că ar fi datele eronate.

Cele intepretabile sunt legate de „camuflarea adevarului in legatura cu trecutul meu penal”, şi anume: „Intrucat pe cererea de adeziune  din Iunie 2019 a fost mentionat faptul ca am un trecut penal, nu socot ca acest lucru ar fi fost aflat in urma unei investigatii amanuntite a vreunui coleg de partid. Mentionez ca am fost admis in USR cu drepturi depline in iunie 2019 in urma acceptarii cererii de adeziune de catre Biroul Local Oradea si nu am fost anuntat, pana la aceasta data, de vreo excludere. Consider ca aceste informatii au fost date redactiei dvs. cu singurul scop de a diminua efectele potentialelor mele nemultumiri publice legate de felul in care USR Bihor este gestionat si modul mercenăresc al USR Bihor de infiintare a filialelor locale din judet, mod ce ar face, cu siguranta, atat deliciul opiniei publice cat si al adversarilor politici ai USR”.