La invitaţia Asociaţiei Pro Democraţia şi a studenţilor de la Ştiinţe Politice, mai mulţi candidaţi la alegerile parlamentare au participat, miercuri, la o dezbatere. Fiecare partid implicat în alegeri a fost reprezentat la întâlnire, astfel că au fost prezenţi Szabo Odon (UDMR), Cristian Puşcaş şi Laurenţiu Chiană (ARD), Mircea Matei (PPDD), Mihai Drecin (PRM), Szilagyi Zsolt (PPMT) şi Sonia Drăghici (USL).

Propuneri şi promisiuni

Temele de dezbatere, patru la număr, au fost modificarea Constituţiei, micşorarea sau mărirea numărului de parlamentari, reorganizarea teritorială şi implicarea conducătorilor de instituţii publice în campania electorală.

Vizavi de modificarea Constituţiei, Szabo Odon a vorbit, punctual, despre propunerile organizaţiei politice pe care o reprezintă: desfiinţarea prefecturilor, posibilitatea ca o limbă maternă a unei minorităţi să devină oficială într-o regiune şi eliminarea ordonanţelor de urgenţă. Pe aceeaşi temă, Laurenţiu Chiană a propus o lege de retragere la vatră a parlamentarilor, ceea ce presupune ca cetăţenii să aibă posibilitatea să-i demită dacă nu se ţin de cuvânt, iar Mircea Matei a anunţat că militează pentru "reaşezarea rolului instituţiilor în stat".

Mihai Drecin a spus că e necesară separarea şi echilibrul real al puterilor în stat, spunând totodată că se impune diminuarea numărului de OUG-urilor, iar Szilagy Zsolt a vorbit despre fiscalitate şi despre impozitarea redusă pentru familiile monoparentale. Sonia Drăghici a spus, la rândul ei, că e de acord cu separarea puterilor în stat, dar şi că militează pentru o lege care să interzică traseismul politic.

Toţi candidaţii au fost de acord că trebuie respectate rezultatele referendumului din 2009 vizavi de reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, la fel cum şi cu reorganizarea României, toţi aspiranţii la un loc în Parlament sunt de acord.

Atac la Bolojan

Cea de-a patra temă a dezbaterii a născut acuze între candidaţi, căci, vorbind despre implicarea şefilor de instituţii publice în campania electorală, s-a ridicat problema primarului Ilie Bolojan şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Cornel Popa. "Domnul Ilie Bolojan îl plimbă de mână, aproape părinteşte, pe domnul Cupşa în colegiul unde candidează, şi îl înţeleg, ca nu cumva domnul Cupşa să se rătăcească, că dânsul nu prea locuieşte pe-acolo", a spus Mircea Matei, precizând totodată că e necesară modificarea legii funcţionarilor publici, astfel încât aceştia să nu mai poată fi membri de partid.

Atacul lui Matei la Bolojan a fost continuat şi de Cristian Puşcaş, care a spus că afişele electorale cu Bolojan ori Popa alături de ceilalţi candidaţi e o "tehnică de manipulare a maselor". Ţinându-se mai departe de acuze, restul candidaţilor au spus că e nevoie depolitizarea instituţiilor publice. Sonia Drăghici s-a simţit, însă, nevoită să-şi apere colegii de alianţă şi a cerut să nu fie atacate persoanele absente, precizând că acest lucru e "nelucrativ". N-a făcut, însă, decât să-l întărâte mai rău pe Matei, care i-a reproşat lui Drăghici că nu cunoaşte sensul cuvântului "lucrativ", spre amuzamentul studenţilor, care au văzut că politicienii nu se pot niciodată abţine de la a-şi arunca săgeţi.

În final, tinerii au putut să le pună întrebări politicienilor, iar un student i-a întrebat pe toţi candidaţii ce vor face pentru Universitatea din Oradea şi studenţii orădeni. Sonia Drăghici a spus că va lupta ca instituţia să fie mai bine clasificată în ierarhia naţională, Mircea Matei a spus că nu trebuie toleraţi plagiatorii, exemplificând cu PSD-iştii Ioan Mang şi Victor Ponta, în timp ce Chiană şi Szilagy au vorbit despre necesitatea adaptării pe piaţa muncii a studenţilor. Szabo Odon, pe de altă parte, e convins că e nevoie de burse pentru studenţi, de credite avantajoase pentru absolvenţii care îşi încep propria afacere şi de posibilitatea ca mărcile şi invenţiile studenţilor să fie înregistrate gratuit.