Zeci de mii de persoane au asistat luni dimineaţa la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, prilejuită de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, între aceștia numărându-se şi principalii candidaţi la prezidenţiale, conform News.ro. Liderul AUR George Simion a trecut pe la racla cu sfintele moaşte, însă fără a sta la rândul ce număra peste 45.000 de credincioşi.

Slujba a avut loc pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane din Iaşi, şi a fost oficiată de un sobor format din 20 de preoţi, între care IPS Teofan - Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nikitas - Arhiepiscop de Thyateira şi de Marea Britanie, IPS Laurenţiu - Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu - Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie - Arhiepiscopul Tomisului şi IPS Casian - Arhiepiscopul Dunării de Jos. 

În mulţimea de pelerini prezenţi la Iaşi s-au înghesuit şi mai mulţi candidaţi la prezidenţiale: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (independent), George Simion (AUR), Ludovic Orban (Forţa Dreptei) şi Cristian Diaconescu (independent), mai scrie sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a însoţit de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, de liderul local social-democrat, Bogdan Cojocaru, şi de alţi membri PSD, în timp ce şeful PNL, Nicolae Ciucă, şi-a făcut apariţia alături de edilul Mihai Chirica, de şeful Consiliului Judeţean, Costel Alexe, şi de liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Atât Ciolacu, cât şi Ciucă au ales să asiste la slujbă din mulţime şi nu de pe scena amenajată pentru oficialităţi, cum a făcut Mircea Geoană. 


(Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea)

După slujbă, Ciucă a declarat, referindu-se la faptul că a stat în mulţime şi nu a urcat la tribună, că de regulă când merge la slujbă stă unde se simte cel mai bine, punctând că nici anul trecut nu a stat la tribuna oficială, mai notează News.ro.

"Nici anul trecut când am venit la Iaşi nu am stat la tribuna oficială. Am considerat că de fiecare dată, dacă venim şi participăm la astfel de evenimente, este bine să stăm acolo unde ne simţim şi ni se cade să fie cel mai bine. De regulă, când merg la slujbă să ştiţi că stau unde mă simt cel mai bine", a declarat liderul PNL.

La rândul ei, Elena Lasconi, şefa USR a rămas în mulţime, iar după slujbă a transmis un mesaj pe contul ei de Facebook în care a scris că speră ca sărbătoarea Cuvioasei Parascheva "să ne aducă cu adevărat împreună pe noi, românii din România profundă, România tăcută şi România oamenilor care muncesc cinstit".

George Simion, liderul AUR, a venit la slujbă însoţit de Gigi Becali. Cei doi s-au închinat şi la racla cu sfintele moaşte, fără a sta la rând, precum ceilalţi pelerini.

Și Diana Şoşoacă, lidera partidului SOS România, a cărei candidaturi la alegerile prezidenţiale din acest an a fost refuzate, şi-a făcut apariţia la slujbă, unde s-a pozat cu simpatizanţii.


(Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea)

Peste 200.000 de pelerini

La momentul slujbei, conform sursei citate, peste 45.000 de pelerini aşteptau să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.  

Jandarmii au anunţat că de marţi, 8 octombrie, de când a început pelerinajul la Iaşi, peste 200.000 de pelerini au trecut, până luni dimineaţa, pe la racla cu sfintele moaşte. Duminică seara coada credincioşi care aşteptau să ajungă la baldachinul cu sfintele moaşte ajungea la aproximativ şase kilometri, ceea ce a însemnat 12 ore de aşteptare pentru credincioşi ca să ajungă acolo, conform publicaţiei Adevărul.

An de an, pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi adună zeci de mii de pelerini, fiind unul dintre cele mai mari evenimente religioase din România. Desfăşurat în preajma sărbătorii Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie, acest pelerinaj are o tradiţie de sute de ani şi este considerat un moment de mare încărcătură spirituală pentru ortodocşi. Aceştia vin să se închine la racla cu moaştele sfintei, despre care se spune că are puteri vindecătoare şi aduce binecuvântare celor care se roagă cu credinţă.

Pelerinajul religios de la Iaşi ar urma să se încheie luni seară, când moaştele Sfintei Cuvioasa Parascheva vor fi reintroduse în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Totuşi, organizatorii pelerinajului ar putea să amâne acest moment, dacă la rând se vor mai afla mulţi oameni.


(Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!