Prieteni și vecini ai candidatei PNL la Primăria Paleu, Mihaela Erbașu, membri de partid, dar și simpli cetățeni fără afiliere politică au participat joi seară la prezentarea echipei cu care liberalii vor să câștige conducerea comunei, în cadrul unui eveniment organizat la căminul cultural din localitate.

„Vrem să ne spuneți ce proiecte aveți pentru ca Paleul să se transforme dintr-un „dormitor” într-un cartier civilizat”, i-a cerut Mihalei Erbașu o localnică, în timp ce liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, a îndemnat localnicii „să nu-și împrăștie voturile”, aceasta fiind singura „care îl poate învinge pe primarul în funcție”, care s-a bazat mereu doar pe votul etnic, în timp ce „în PNL avem și maghiari, și slovaci”.

„Singurul politician care muncește și seara”

Înconjurată de candidații la Consiliul Local, economista Mihaela Erbașu, cunoscută pentru numeroasele sale inițiative comunitare pornite în Paleu - de la piața locală de produse tradiționale până la petrecerea „La ceaune” - a deschis evenimentul povestind cum „am ajuns să-l cunosc pe dl. Ilie Bolojan” în urmă cu cinci ani, pentru ca după un an să se înscrie în PNL.

Vizibil emoționată, Erbașu a spus nu doar că mereu a votat PNL, ci și că provine dintr-o familie de liberali, însuși un bunic al ei fiind primar liberal înainte de regimul comunist, iar în 2020 și-a dorit să devină consilier pentru a rezolva probleme acute ale comunității.

„Noi ne doream un transport civilizat la Paleu și am propus să fie asigurat de OTL, pe vremea aceea dl. Bolojan era primar în Oradea. Ne-a primit într-o seară în biroul dânsului, atunci am întâlnit pentru prima oară un politician care la ora 19.00 încă era la muncă”, a spus ea. „În prezent, OTL operează în trei comune din Zona Metropolitană Oradea, mai asigură transportul în comun în Sânmartin și în Borș, unde există o frecvență mai mare a curselor. Și noi putem introduce o frecvență mai mare, s-a și votat o Hotărâre de Consiliu Local, dar Primăria nu a pus-o în aplicare. Noi vrem să avem din oră în oră”, a deschis Erbașu lista problemelor despre care a spus că le va rezolva, dacă va fi aleasă, împreună cu viitorii consilieri locali PNL.

„Încântată că am colegi capabili”

Problemele legate de apă, de canalizare și epurare sunt, a spus Erbașu, și ele priorități. „E inadmisibil de atâția ani să nu avem drumuri, șanțuri, rigole”, a continuat ea, adăugând că infrastructura va fi principala direcției de acțiune, alături de educație și socializare: „Avem o școală cu clasele I-IV, dar este exclusiv în limba maghiară, noi vrem să avem o școală cu clasele I-VIII pentru toți copiii. Nu avem un parc, nu avem piste pentru bicicliști, Planul Urbanistic General este expirat din 2007, nu avem nomenclator stradal, drumurile nu sunt întabulate”, a înșirat candidata PNL celelalte probleme la a căror soluționare a promis că va lucra.

Mihaela Erbașu nu a omis, însă, să arate că și în cei patru ani a fost activă împreună cu ceilalți liberali din Consiliul Local, afirmând, de altfel, că este „încântată că am colegi capabili”. Ea a amintit cum, cu sprijinul acestora, s-a ocupat de problema rețelelor de apă și canalizare din cartierele Forvila și Orizont, a colaborat cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și cu vicepreședintele Mircea Mălan pentru amenajarea unui centru de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase, a înființat piața din Paleu pentru producătorii locali, târgul de Crăciun și evenimentele de 1 iunie și „La ceaune”, „unde socializăm români și maghiari, și unde au participat anul trecut 3.000 de oameni”, a reușit să asigure realizarea unui post Trafo pentru două străzi ai căror locuitori „nu aveau curent de 12 ani”, precum și alte inițiative personale și ale consilierilor PNL.

Cu sprijin de la CJ Bihor

Pe de altă parte, prezent și el la eveniment, vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan a amintit despre sprijinul acordat comunei de administrația județeană, începând de la înființarea rețelei de gaz (pentru care Consiliul Județean a și suportat cheltuieli de expropriere) până la proiectul pentru iluminarea drumului de serpentine dintre comună și Oradea.

Primarul municipiului, Florin Birta, a spus că „PNL a demonstrat că în Bihor este un partid serios, care nu promite, ci care face”, și că așa cum din 2008 încoace Oradea s-a dezvoltat sub administrație liberală, din 2020 a început o dezvoltare accelerată a întregului județ, începând cu Zona Metropolitană. „Ca primar al Oradiei, îmi doresc ca în Zona Metropolitană să avem cu cine colabora, iar doamna Erbașu este o garanție că acest lucru se va întâmpla”, a spus Birta.

El a amintit că, în condițiile în care mulți orădeni s-au mutat la casă și în Paleu, „este de datoria noastră să le asigurăm o circulație cât mai bună”, două exemple fiind proiectul drumului de legătură dintre Paleu și Săldăbagiu de Munte și respectiv al viitorului drum „din vârful serpentinelor până în zona industrială din Borș”.

Bolojan: „Etnia nu garantează competența”

Primit cu aplauze, președintele PNL Bihor și al CJ Bihor, Ilie Bolojan, a spus că „suntem aici pentru a garanta că în cazul în care doamna Erbașu va fi aleasă va beneficia în continuare de tot sprijinul Consiliului Județean pentru toate proiectele”.

„Sunt două categorii de oameni: cei mulțumiți de primarul în funcție, care îl votează în continuare, și cei nemulțumiți. Cei care circulați prin Paleu, din satele vechi până în cartierele noi, își dau seama însă că este greu să spui că această comună a avut o administrație performantă. (...) De ce a fost continuitate la conducerea comunei? Trebuie să o spunem cinstit, pentru că s-a mers pe un vot etnic. Dar etnia nu garantează competența, nici eficiența în administrație”, a afirmat Bolojan.

Liderul liberal a amintit că „în PNL sunt și maghiari, și slovaci, iar buna înțelegere între etnii a fost un element de bază al conviețuirii și trebuie să fie și un element de bază al dezvoltării”, ca atare nu factorul etnic trebuie să determine votul oamenilor, ci competența.

Bolojan a spus că, în condițiile în care actualul edil al comunei s-a bazat pe votul etnic, iar la alegerile din 9 iunie vor fi candidați din partea mai multor partide, „oamenii care sunt nemulțumiți trebuie să identifice cel mai bine clasat candidat și să-l voteze pe acesta, căci cei care votează candidați diferiți nu fac decât să-și împrăștie voturile și să-l ajute pe primarul în funcție. Acest lucru trebuie spus cinstit oamenilor, să nu-și împrăștie voturile”. Prin urmare, alternativa reală la actualul primar, a conchis Bolojan, este Mihaela Erbașu.

„Dacă m-a sunat cineva din Paleu să facem ceva pentru această comună să știți că a fost echipa de consilieri locali a PNL și doamna Erbașu, ca un piston a insistat pentru diverse proiecte. Astfel de oameni dedicați îmi dau un confort, pentru că știu că dacă vor câștiga vor face treabă”, a arătat președintele PNL Bihor, încheind: „Pe cei care aveți încredere în mine vă rog să-i acordați sprijinul doamnei Erbașu și echipei de consilieri locali a PNL”.

În finalul întâlnirii, o parte dintre localnici au continuat discuțiile cu candidații PNL, cerându-le să le prezinte propunerile pentru dezvoltarea comunei. „Vrem să ne spuneți ce proiecte aveți pentru ca Paleul să se transforme dintr-un „dormitor” într-un cartier civilizat”, a spus o localnică, asigurată că întregul program al PNL pentru Paleu va fi distribuit sub formă de pliante.

Candidații PNL la Consiliul Local Paleu

Alături de economista Mihaela Erbașu, antreprenor, la Consiliul Local al comunei Paleu mai candidează:

Bulzan Cristian Laurențiu
Pantea Ovidiu George
Bogdan Petre Radu
Ban Ionuț Andrei
Botos Erzsebet
Morar Cezar
Merțe Cristian Doru
Maier Bogdan
Vaida Sebastian Traian
Maier Ioana Andreea
Neacșu Eleftheriou Anita
Nemes Alexandru
Siboroschi Maria Mădălina
Botos Felix Antal
Țig Ioan Daniel

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!