Înainte de vacanţa de vară, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a lansat concursul pentru viitorii decani ai celor 15 facultăţi orădene. Pretendenţii şi-au depus deja planurile manageriale, urmând ca în septembrie să aibă loc interviurile.

Lucru rar, la Ştiinţe Socio-Umane aspiră la funcţie trei profesori, Karla Barth (decanul actual), Dragoş Dărăbăneanu şi Dan Pătroc, iar acesta din urmă surprinde cu un program aparte. Conferenţiarul, care predă cursuri de comunicare, etică şi gândire critică nu a scris un plan managerial sec şi anost, ci unul franc, evitând promisiuni politicianiste de genul „voi sprijini”, pe care, de altfel, le şi blamează.

Pătroc nu se fereşte să spună că în Universitate nu este destulă transparenţă şi democraţie, că în facultate sunt lucruri care nu merg bine şi că adesea documentele programatice sunt „sterile”, pline de cifre fără sens.

Conferenţiarul îşi exprimă şi îndoiala că planul său va fi citit până la capăt şi critică faptul că rectorul le-a lăsat candidaţilor doar câteva zile ca să-şi pregătească proiectul, sugerându-le indirect că planurile lor nici nu prea contează.

Bihorel aplaudă iniţiativa universitarului, de altfel nu foarte cunoscut în comunitatea orădeană, şi îl ajută să-şi popularizeze proiectul. Măcar să se ştie că Universitatea nu duce lipsă de oameni cu gândire sănătoasă. Dacă au şi şanse să devină şefi se va afla la toamnă...