În urma speculaţiilor că ar fi originar din acelaşi sat din judeţul Sălaj, Carastelec, din care provine şi preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, viitorul candidat la şefia Consiliului Judeţean Bihor, Szabó József, afirmă că nu are nicio legătură de rudenie cu acesta.

Deşi face parte din conducerea Asociaţiei Tinerilor din Carastelec, fapt ce a alimentat speculațiile, viitorul candidat afirmă că a acceptat funcţia de vicepreşedinte pentru că familia sa - bunicii și tatăl său - provin această localitate.

Precizările lui Szabó József vin după ce atât BIHOREANUL, cât şi un alt site local, au arătat că despre el se spune că ar fi văr cu şeful UDMR Bihor, Szabó Ödön, aspect pe care cel din urmă îl neagă, aceleaşi informaţii fiind însă publicate şi în anii trecuţi, când actualul candidat nu a reacţionat în niciun fel.

Într-un mesaj transmis la cererea BIHOREANULUI, Szabó József afirmă că îl cunoaşte pe Szabó Ödön de peste 20 de ani, fiind „colegi apropiați, buni prieteni, parteneri în campanii electorale, precum și în proiecte importante pentru comunitatea bihoreană”, dar nu și rude.

„Bunicii mei din partea tatălui sunt originali din Carastelec și în acest context am acceptat cu mulți ani în urmă, cu mândrie, să fiu membru fondator al Asociației Tinerilor din Carastelec, cu sediul din Oradea, fapt ce reiese și din declarațiile mele de avere”, a transmis Szabó József, adăugând că tatăl său s-a născut în Carastelec în 1955, iar după un an familia bunicilor s-a mutat în Oradea, unde avea să se nască şi să facă şcoala şi el.

„Din 1956 bunicii mei au revenit în Oradea și de atunci tata are adresă de Oradea, a copilărit aici, a umblat la școală aici. Din certificatul meu de naștere se vede foarte clar că eu m-am născut în 29 martie 1980, în Oradea. Am studiat, trăit toată viața mea în Oradea”, a precizat candidatul, eliminând astfel ideea că ar fi „străin” de aceste locuri.

„Dacă aș fi verișor cu domnul Szabó Ödön, aș considera o onoare pentru mine, aș vorbi cu mândrie despre acest lucru”, arată Szabó József, care spune că a căutat legăturile sale de rudenie cu şeful UDMR Bihor, dar nu le-a găsit.

O precizare similară a venit și din partea parlamentarului UDMR. „Presupunerea relațiilor de rudenie este poate ok până când nu există cel puțin o declarație a uneia dintre părți. Am spus clar că nu suntem văr cu Szabó József”, a subliniat Szabó Ödön.