Preotul orădean Ciprian Mega nu va candida la Președinția României, pentru care s-a pregătit în secret, adunând peste 220.000 de semnături.

Biroul Electoral Central i-a respins dosarul de candidatură, la fel cum a procedat și în cazul altor 10 care aspirau la funcția supremă în stat.

15 candidaturi admise

Biroul Electoral Central a respins, duminică, 11 dosare de candidatură din totalul de 25 înregistrate de candidați ai unor partide și candidați independenți la Președinția României.

Candidaturile acceptate au fost cele ale următorilor:

1. Marcel Ciolacu (PSD)

2. Nicolae Ciucă (PNL)

3. Elena Lasconi (USR)

4. Mircea Geoană (independent)

5. Kelemen Hunor (UDMR)

6. Cristian Diaconescu (independent)

7. Ludovic Orban (Forța Dreptei)

8. George Simion (AUR)

9. Ana Birchall (independent)

10. Călin Georgescu (independent)

11. Cristian Terheş (PNCR)

12. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)

13. Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)

14. Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Naţională)

Candidaturile respinse sunt următoarele:

1. Diana Șoșoacă (SOS) - validată de BEC, invalidată de CCR, respinsă de BEC

2. Miron Cozma (independent) - respinsă

3. Oana Creţu (Partidul Social Democrat Unit) - respinsă

4. Ciprian-Romeo Mega (independent) - respinsă

5. Răzvan-Nicolae Constantinescu - (Partidul Patrioţii Poporului Român) - respinsă

6. Elena Tufecciu - respinsă

7. Gheorghe Ghelcea, independent - respinsă

8. Ion Popa, independent - respinsă

9. Cristina Tufănoiu - respinsă

10. Petru Mîndru, independent - respinsă

11. Maria Marcu – respinsă

Preot, regizor, politician

Despre dorința de candidatură a lui Ciprian Mega s-a aflat abia duminică, preotul orădean ținând-o până atunci secretă.

Contactat atunci de BIHOREANUL, el a evitat să facă declaraţii, susţinând că aşteaptă ca dosarul său de candidatură să fie validat de Biroul Electoral Central și afirmând că s-a înscris în cursa pentru Cotroceni, ca independent, la insistenţele unor prieteni, ale căror nume nu a vrut să le facă publice. De asemenea, el a susținut că tot aceștia ar fi strâns și cele peste 200.000 de semnături necesare pentru candidatură.

În vârstă de 39 ani, Mega este un personaj controversat, absolvent al Facultăţii de Teologie Andrei Șaguna, stabilit în Oradea în 2018 după ce a predicat în Cipru, unde a ridicat o biserică ortodoxă pentru comunitatea românească. Tată a patru copii, el a spus că a ales Oradea, unde a ridicat o biserică lângă fostul Spital Municipal, pentru că de aici provine soţia sa, Laura.

Mega s-a făcut cunoscut ca autor a mai multe filme, precum „Nunta lui Iacov”, „Dimineaţa care nu se va sfârşi”, „Glasul care strigă în pustie” și „21 de Rubini”, dar mai ales prin declarații și atitudini controversate după izbucnirea invaziei Rusiei asupra Ucrainei. De altfel, acest din urmă film a intrat în finala unui concurs de la Moscova, unde a avut o întâlnire cu Vladimir Putin.

UPDATE: Reacția preotului Mega

Preotul orădean Ciprian Mega protestează faţă de respingerea candidaturii sale la Președinție de către Biroul Electoral Central, considerând că motivul ar fi implicaţia serviciilor secrete din România. „Aşa se întâmplă când nu ai binecuvântarea serviciilor", a declarat Mega luni pentru BIHOREANUL.

Detalii, în articolul Preotul orădean Ciprian Mega, după respingerea candidaturii sale la Preşedinţie: "Asta se întâmplă când nu ai binecuvântarea serviciilor"

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!