PNL Bihor a rămas singura organizație liberală din țară care nu a făcut public numele candidatului la Consiliul Județean, chiar dacă figura actualului președinte al CJ Bihor și al PNL Bihor, Ilie Bolojan, este afișată pe bannere. BIHOREANUL a aflat că Bolojan este tentat să nu se înscrie în cursă, decizia finală depinzând de un sondaj ale cărui date încă nu au fost analizate de conducerea organizației.

Prezent pe bannere

În întreaga țară au fost depuse la Birourile Județene Electorale sau anunțate public candidaturile reprezentanților PNL la funcțiile de președinți ai Consiliilor Județene, miercuri fiind înregistrată și cea pentru șefia CJ Prahova, unde liberalii merg cu controversatul Iulian Dumitrescu, în ciuda faptului că acesta este cercetat de DNA pentru fapte de corupție.

Singura excepție - adică singurul județ unde PNL nici nu a depus la BEJ candidaturile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean și pe cele pentru poziția de consilier județean, și nici nu a anunțat public cine va candida - a rămas Bihorul.

Asta, în pofida faptului că încă de două săptămâni pot fi văzute bannere ale candidaților liberali la primăriile din județ, în care apare atât figura actualului președinte al CJ Bihor și al PNL Bihor, Ilie Bolojan, cât și cea a vicepreședintelui Mircea Mălan, iar în Oradea au fost instalate bannere în care alături de actualul primar Florin Birta apare doar Bolojan.

Varianta Mălan

Potrivit unor informații din interiorul PNL Bihor, motivul întârzierii anunțării candidaturii la șefia CJ Bihor este că Bolojan ia în calcul să nu mai candideze, dacă nu este necesar, la această poziție, lăsându-l pe vicele Mircea Mălan, care i-a fost colaborator și la Primăria Oradea în anii trecuți, ca viceprimar. Decizia depinde de rezultatul unui sondaj de opinie care va lămuri conducerea PNL Bihor dacă „rocada” le va asigura liberalilor majoritatea pe care și-o doresc în Consiliu.

„Bolojan și-ar dori ca la funcția de președinte al CJ Bihor să nu mai candideze el, pentru al doilea mandat, ci Mircea Mălan, dar trebuie să aflăm dacă în a doua variantă ne atingem obiectivele la fel ca în scenariul cu Bolojan candidat: câștigarea a 50% plus unu din mandatele atât de la Consiliul Județean, cât și de la Consiliul Local Oradea. Deocamdată, știm că obiectivul poate fi realizat avându-l drept candidat la funcția de președinte al CJ Bihor pe Bolojan, dar încă nu știm rezultatele unui sondaj care trebuie să ne arate dacă obiectivul poate fi atins și cu Mălan candidat la șefia CJ Bihor”, a explicat BIHOREANULUI o sursă din PNL Bihor.

Decizia: joi seara

Potrivit acesteia, acest sondaj a fost finalizat în cursul zilei de miercuri, iar joi va fi prezentat Biroului Politic Județean al PNL Bihor, care va decide în funcție de rezultatele acestuia. „Dacă sondajul va demonstra că luăm jumătate plus unu din mandatele de consilieri atât la Consiliul Județean, cât și la Consiliul Local Oradea, cu Mălan candidat la funcția de președinte al CJ Bihor, candidatul va fi Mălan, nu Bolojan”, arată sursa.

Prin urmare, decizia privind candidatura la șefia CJ Bihor va fi luată de Biroul Politic Județean al PNL Bihor joi seară, iar vineri ar urma să fie supusă unei validări a conducerii partidului la nivel central.

La Primăria Oradea, este aproape cert că va candida actualul edil Florin Birta, care va încerca să obțină cel de-al doilea mandat, însă nici candidatura acestuia nu a fost încă formalizată și nici anunțată public.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!