Meteorologii au emis o informare de caniculă valabilă pentru întreaga ţară de marţi până joi, valul de căldură intensificându-se treptat.

În zonele de câmpie şi podiş, spun specialiştii, temperaturile maxime vor fi între 35 şi 37 de grade. Totodată, indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

În plus, meteorologii avertizează că valul de căldură va persista până la sfârşitul săptămânii. În funcţie de evoluţia şi intensitatea sa, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informarea.

În acest context, Direcţia pentru Sănătate Publică Bihor le-a transmis bihorenilor mai multe recomandări pentru protejarea sănătăţii:

• Consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie băute prea reci, pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.

• Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii - sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului.

• Evitaţi sau limitaţi consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea.

• Staţi cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră.

• Evitaţi ieşirile în aer liber şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 10-18. Este indicat ca plimbările să se facă dimineaţa şi seara.

• Dacă este absolut necesară ieşirea în oraş, persoanele trebuie să staţioneze sau să meargă mai mult prin zonele cu umbră şi să îşi protejeze capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Cu această ocazie trebuie purtate haine de culoare deschisă, subţiri, comode; de preferat sunt cele din in şi bumbac; trebuie evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aibă la îndemână o sticlă cu apă pentru hidratarea continuă a organismului.

• În interiorul locuinţei, staţi în camerele cele mai răcoroase. Trebuie folosite draperiile în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menţinute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (aproximativ până la lăsarea serii); trebuie deschise noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a se crea curenţi de aer care scad temperatura interioară a locuinţei.

• Părinţilor li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare şi să evite drumurile pe distanţe lungi cu aceştia, ca pasageri, în maşinile fără climatizare.

• Trebuie evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11-16, când razele soarelui sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecţia capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care suferă de afecţiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare.

• Persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale şi să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de medic.

"La apariţia primelor semne de boală, inclusiv ca urmare a temperaturilor ridicate, recomandăm populaţiei să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic şi tratament, iar în cazuri de urgenţă poate fi apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112", informează DSP Bihor.