În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie.

Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt de exemplu cardiacii).

Mulţi dintre cei care utilizează aparatele de aer condiţionat acasă, în birouri, complexe comerciale sau în maşină, prezintă disconfort la nivelul căilor respiratorii. Specialistii au studiat efectele aerului condiţionat din clădirile dotate numai cu instalaţii de condiţionare a aerului şi au ajuns la concluzia că acesta determină scăderea imunităţii la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, de la nivelul nasului, până la alveolele pulmonare.

Se ştie că în rândul persoanelor care lucrează în spaţii climatizate sunt mai frecvente traheobronşitele, laringitele şi virozele respiratorii. În zonele poluate atmosferic, la aceste persoane se pot supra-adăuga şi infecţii pulmonare ca pneumoniile sau chiar tuberculoza pulmonară. De asemenea, expunerea prelungită poate determina nevralgii şi chiar pareze. Există câteva recomandări pentru evitarea acestor neplăceri:

- aparatele se vor folosi când temperaturile exterioare depăşesc 33-35 gr.C;

- aparatele nu se vor fixa pe temperaturi mai mici de 22 gr.C, pentru că astfel scade drastic gradul de adaptare a organismului la temperatura de afară (la temperaturile ridicate actuale este recomandată fixarea pe 25 gr.C);

- jetul de aer rece nu trebuie îndreptat direct pe persoanele din încăpere;

- la domiciliu este indicată instalarea aparatelor pe hol, astfel ca răcirea să se facă în mod indirect;

- aerul condiţionat trebuie pornit intermitent;

- în maşină, aerul nu se va direcţiona direct pe faţă şi torace, ci spre parbriz, în sus şi lateral. Aerul va fi oprit cât mai des la sistemele clasice, iar la instalaţiile mai noi nu se va fixa temperatura sub 22 gr.C.

ATENŢIE! Producătorii aparatelor de aer condiţionat precizează că acestea pot fi dăunătoare sănătăţii dacă sunt utilizate timp îndelungat şi recomandă să nu fie utilizate în timpul somnului şi în încăperile în care sunt copii. Este important de ştiut că majoritatea aparatelor disponibile în comerţ răcesc aerul din încăperi (nu aduc aer din exterior), aerisirea fiind obligatorie.

REŢINEŢI! Filtrele aparatelor de aer condiţionat conţin bacterii şi ciuperci, de aceea trebuiesc curăţate periodic, pentru a nu le răspândi în încăperi. Producătorii specifică exact când şi cum se toaletează filtrele, cum se verifică funcţionarea şi modul de exploatare a aparatelor. Este indicat să ţinem cont de recomandările producătorilor pentru a preveni efectele nedorite.