Cineastii romani demonstreaza ca vocea lor este tot mai puternica in cinematografia europeana. Cristian Mungiu a primit duminica seara premiul pentru regie in cadrul celei mai importante sectiuni de la Cannes, Palme D'or, pentru filmul ''Bacalaureat''. Pe lista romanilor rasplatiti se numara si Bogdan Mirica, pentru filmul "Caini'', sau Alexandru Nanau, pentru documentarul "Toto si surorile lui".

Juriul de la Cannes a acordat premiul pentru regie atat romanului Cristian Mungiu cat si francezului Olivier Assayas. Pentru Cristian Mungiu este al 3-lea trofeu la Cannes. In 2007, a castigat prestigiosul Palme D'Or, pentru "4 luni, 3 saptamani, 2 zile". Iar in 2012, a luat cu "Dupa dealuri" premiul pentru scenariu.

"Vreau sa incep prin a le multumi membrilor juriului. Intotdeauna este greu sa iei o decizie corecta si eu vreau sa le multumesc pentru ce au hotarat. Vreau sa multumesc echipei mele. Nu imi fac singur filmele. Am colaborat cu actori excelenti, am avut o echipa formidabila. As vrea sa multumesc si familiei mele care m-a orientat in viata. Am impresia ca cinematografia de autor a devenit un gen de nisa. Vreau sa multumesc Festivalului de la Cannes ca sustine existenta cinematografiei de autor", a spus Cristian Mungiu.

Bacalaureat vorbeste despre drama unor parinti care incearca sa asigure fiicei lor o viata buna, asa cum ei nu au avut. In acelasi timp, filmul arata si coruptia din Romania. Filmul va incepe sa fie distribuit curand in peste 40 de tari.

Aflat la prima participare, regizorul Bogdan Mirica a primit premiul criticilor in cadrul sectiunii "Un certain Regard", pentru filmul "Caini". Filmul sau este clar definit drept "triller", dar pastreaza si caracteristici ale cinematografiei romanesti. "Caini" spune povestea unui bucurestean care merge la tara pentru a incerca sa vanda terenul mostenit de la bunicul lui.

Tot premiul criticilor, dar in cadrul sectiunii Palme D'Or, l-a primit si filmul "Tony Erdmann", coprodus de Ada Solomon. Pentru ca actiunea se petrece in Romania, a fost filmat in proportie de 80% la noi. "Din pacate faptul ca joaca peste 10 actori romani si se filmeaza aici nu a fost suficient pentru a obtine finantare de la CNC", spune actrita Ada Solomon.

Si filmul "Album", regizat de un turc, a fost coprodus de doi romani: Oana Iancu si Calin Peter Netzer. Pelicula a primit Premiul "Relevation", in cadrul sectiunii Semaine de la Critique. Iar regizorul roman Alexandru Nanau a primit premiul France Culture cinema, pentru documentarul "Toto si surorile lui".

Aceasta a fost cea mai bogata participare a Romaniei la Cannes. Pentru Palme D'or a fost in cursa si "Sieranevada", in regia lui Cristi Puiu.