Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, custodele Peşterii Meziad de pe raza comunei bihorene Remetea, se numără printre cele trei ONG-uri româneşti câştigătoare în concursul de proiecte "Your Choice, Your Project" organizat de UniCredit Business Integrated Solutions şi Fundaţia UniCredit.

CAPDD va primi de la grupul UniCredit 7.000 de euro pentru înfiinţarea unei întreprinderi sociale. Astfel, banii vor fi folosiţi pentru angajarea la Peştera Meziad a 3 persoane din comună, care, alături de ghizii deja angajaţi, vor primi turiştii care aleg să viziteze grota. "Impactul major va fi dat de faptul că zona va fi vizitată de 15-20.000 de turişti anual, aceştia fiind potenţial clienţi pentru încă 3 întreprinderi sociale şi 25 de producători şi ofertanţi de servicii locale", se arată într-un comunicat al grupului UniCredit. Numărul mare de turişti le va aduce bani şi meşterilor populari din zonă, care vor putea să-şi vândă produsele ca suveniruri, la intrarea în peşteră.

În plus, CAPDD are în plan să "doteze" Peştera Meziad cu noi atracţii pentru turişti. "Cu această nouă finanţare pe care o obţine, CAPDD Bihor va mai face un pas pe direcţia creşterii calităţii experienţei trăite de cei care vin la peştera Meziad. În viitor, ne dorim ca acolo să deschidem şi un punct muzeal, dedicat vieţii omului primitiv care a locuit la Meziad, să introducem un sistem de proiecţie 3D în sala destinată evenimentelor, aflată chiar la intrarea în peşteră şi să dezvoltăm în continuare parcul de aventură", a precizat Paul Iacobaş, preşedintele ONG-ului.