Numărul 13 este cu noroc pentru turismul bihorean responsabil. În cel de-al 13-lea an de existenţă, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, ONG care are în custodie aria protejată Munţii Pădurea Craiului, a obţinut bani pentru un nou proiect de ecoturism, care face ca totalul finanţărilor atrase de organizaţie să depăşească un milion de euro.

„Este un prag pe care ne-am dorit să îl atingem şi un moment important în viaţa organizaţiei noastre. În acelaşi timp, avem un indicator al rezultatelor pe care le-am obţinut în urma demersurilor făcute de noi pentru protecţia mediului şi în ceea ce priveşte promovarea unor destinaţii turistice din judeţul Bihor”, a declarat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.

Cel mai nou proiect, „Pădurea Craiului - un loc mai plăcut de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”, se va derula între 1 iulie 2015 şi 30 iunie 2018, având un buget total de 114.576 dolari, din care suma de 100.000 dolari reprezintă finanţarea nerambursabilă. Banii sunt alocaţi prin intermediul programului „Green Entrepreneurship - Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România”, un program comun al Romanian - American Foundation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Peşterile, în prim plan

Abordând o gamă foarte variată de activităţi, acest proiect îşi propune să îmbunătăţească zestrea turistică a Pădurii Craiului, dar şi să contribuie la dezvoltarea capacităţii de administrare a acestei ecodestinaţii.

Astfel, cu banii americani, vor fi semnalizate traseele de cicloturism din cadrul ariei, va fi amenajat un Tur al Pădurii Craiului, dar şi alte noi trasee şi poteci, inclusiv un parcurs de aventură.

De asemenea, va fi reabilitat, în totalitate, sistemul de iluminat al Peşterii Unguru Mare din Şuncuiuş şi în premieră va fi amenajat un traseu de vizitare pentru o porţiune din Peştera Vântului. La peşterile Farcu şi Meziad vor fi dezvoltate noi atracţii turistice de tip mining park şi parc de aventură. Apoi, aceste patru peşteri, dar nu numai, vor fi cuprinse în prima reţea de peşteri speoturistice din România.

Toate atracţiile turistice din Pădurea Craiului vor fi mai bine semnalizate, iar CAPDD promite să marcheze corespunzător şi traseul magistralei europene de drumeţie E3, care străbate Bihorul.

Pentru un turism responsabil

Totodată, CAPDD şi-a propus să amenajeze, în parteneriat cu autorităţile locale şi cu proprietarii de afaceri cu specific turistic din zonă, un loc de parcare şi un spaţiu de campare în vecinătatea noului pod de la Vadu Crişului. În aceeaşi comună este planificată dezvoltarea unui centru de vizitare destinat întregului Defileu al Crişului Repede, dotat cu mobilier expoziţional şi infrastructura necesară.

Tot cu bani americani, CAPDD îi va duce la cursuri de instruire în ecoturism şi turism responsabil pe operatorii turistici şi pe alţi actori locali, pentru ca aceştia să înveţe cum să atragă turişti în zonă, în armonie cu natura. Pentru o mai bună promovare a zonei, CAPDD va face şi un calendar de evenimente derulate pe parcursul a patru sezoane.

În fine, CAPDD mai vrea şi să prezinte ecodestinaţia Pădurea Craiului la târguri de turism, iar la dispoziţia vizitatorilor va pune hărţi ale ecodestinaţiei, materiale de prezentare a Pădurii Craiului şi a serviciilor din reţeaua locală.