Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor vrea să se asocieze cu edilii şi patronii de pensiuni din zona Munţilor Pădurea Craiului, pentru a putea promova zona ca o destinaţie ecoturistică, în care turismul se face responsabil şi cu grijă faţă de natură.

La finele săptămânii trecute, reprezentanţii CAPDD au avut nişte întâlniri cu posibilii săi parteneri, tocmai pentru a dezbate propunerea de strategie pentru dezvoltarea ecoturismului în Pădurea Craiului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi, odată ce va fi certificată ca atare, destinaţia de ecoturism Pădurea Craiului va pune în valoare patru zone principale: Valea Iadului, Defileul Crişului Repede, Valea Roşiei şi zona Bratca – Şuncuiuş. Pentru fiecare dintre acestea, CAPDD a propus lucrări de amenajare de peşteri turistice, poteci tematice, centre de vizitare şi informare turistică, trasee de cicloturism, dar şi crearea unei reţele de peşteri speoturistice.

”Este vorba de 18 cavităţi subterane, cu diferite grade de dificultate şi atractivitate, care prezintă un real potenţial de a face din Pădurea Craiului una din cele mai reprezentative zone pentru practicanţii speoturismului din zona Europei centrale. În plus, Pădurea Craiului are toate argumentele naturale pentru dezvoltarea cicloturismului sau a turismului semiactiv, destinat preponderent familiilor cu copii şi tinerilor”, a explicat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.

Ecoturismul este un sector în creştere în ultimii ani, iar certificarea zonei Pădurea Craiului în cadrul reţelei de destinaţii ecoturistice din România ar însemna pentru această arie o mai bună vizibilitate, la nivel naţional şi internaţional, creşterea numărului de turişti şi a duratei de timp pe care aceştia o petrec aici şi, implicit, a veniturilor din turism şi serviciile asociate pe care le pot obţine locuitorii zonei.